Sairaanhoitajasta apteekkityöhön

Sannalla on sekä sairaanhoitajan että proviisorin koulutus. "Sairaanhoitajaksi valmistuttuani huomasin, että lääkeasiat alkoivat kiinnostaa enemmän ja päätin, että haluan apteekkiin töihin." Sanna haki opiskelemaan farmaseutiksi ja työskenteli sen jälkeen useamman vuoden farmaseuttina. Kipinä itsensä kehittämiseen terveydenhuoltoalalla oli kuitenkin jo syttynyt: "Päätin jatkaa opiskelemaan proviisoriksi. Ala on jatkuvaa opiskelua ja itsensä kehittämistä ja tällä hetkellä opiskelen apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumisopintoja."

Koulutus ei valmenna johtajuuteen

Proviisori on apteekissa apteekkarin apu ja työntekijöiden lähiesimies. Esimiestyöhön kasvamista ei koulussa opeteta: "Esimiestyöhön olen kasvanut kokemusten kautta. Ajan myötä oppii tuntemaan myös itseään paremmin, mikä osaltaan auttaa työpaikan ongelmatilanteiden käsittelyssä."

Ihmisten ongelmien ratkaiseminen ja auttaminen ovat parasta työssäni 

Sanna kuvailee apteekkityötä näköalapaikaksi muuhun terveydenhuoltoon: "Apteekeilla on tavoitteena jakaa farmaseuttista osaamista ja olla yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa." Koska asiakkaan hoitopolku kulkee yleensä jossain vaiheessa apteekin kautta, Sannalle on tärkeää, että hän voi osaltaan olla mukana asiakkaiden lääkehoitojen opastamisessa, neuvonnassa ja terveyden edistämisessä. Sairaanhoitajan koulutuksen ansiosta Sanna kertoo oppineensa kokonaisvaltaisemman tavan ajatella: "Halu ja pyrkimys ymmärtää asiakkaan ongelmia ja vaivoja kokonaisvaltaisemmin kuin vain lääkehoidon näkökulmasta tulee varmasti hoitajataustasta. Lisäksi terveydenhuollon toiminnan ymmärtämisestä on hyötyä apteekkityössä."

Kun kysyn Sannalta, mikä hänen työssään on parasta, hänen kasvoilleen leviää hymy. "Ihmisten auttaminen, heidän ongelmiensa ratkaiseminen ja se, että saan olla tekemisissä ihmisten kanssa ovat parasta työssäni."

Kiinnostus toisia ihmisiä kohtaan ja halu ymmärtää asiakkaita ovat farmaseutin ydintyötä

Perinteisesti on ajateltu, että farmaseutin on hyvä olla tarkka ja huolellinen. Sanna mainitsee nämä ominaisuudet, mutta korostaa enemmän halua olla ihmisten kanssa ja kuuntelutaitoja. "Apteekkiala on monipuolista, on sairauden hoitamista, mutta myös terveyden edistämistä. Saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja saa olla ihmisille avuksi. Jos yhtään kokee sellaisia asioita itselleen tärkeiksi, niin farmasia voi olla itselle hyvä vaihtoehto", Sanna kertoo.

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki