Pitkät päivät maskin alla rasittavat ihoa. Sairaaloiden henkilökunta on saanut kokea tämän ensimmäisten joukossa. Uudet koronasuositukset ovat tuoneet maskit meidän muidenkin kasvoille. Koko maailman polvilleen laittanut koronaviruspandemia pakottaa meidät ja kasvomme tottumaan uuteen normaaliin. Maskia suositellaan käytettäväksi aina, kun riittävän turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

Maskin alla peittoon tottumaton kasvojen iho altistuu

  • hengitysilman kosteudelle, lämmölle, hiilidioksidille ja mikrobeille
  • maskin materiaalin kosketukselle

Maskien aiheuttamia ongelmia:

  • lisääntyneet finnit ja mustapäät
  • ihon kutina ja punoitus
  • iho rikkoutuu ja ärsyyntyy poskilta ja korvien takaa
  • Maskin käyttö voi pahentaa myös ihosairauksia (kuten akne, couperosa ja seborrooinen ekseema). Näistä kärsivien tulee kiinnittää erityistä huolellisuutta ihonhoitorutiiniin ja sairauden pahentuessa konsultoitava hoitavaa ihotautilääkäriä.

Seuraavilla vinkeillä vähennät maskin epätoivottuja vaikutuksia ihollasi. Yleensä pyritään poistamaan syy ihoärsytyksen takana.

  • Valitse itsellesi parhaiten sopiva maski.
  • Vertaile maskeja, jos maski aiheuttaa kontakti-ihottumaa. Maskien malleissa ja materiaaleissa on eroja. Herkälle iholle kangas saattaa olla kertakäyttöistä kirurgista maskia hellävaraisempi. Katso maskit ja visiirit verkkokaupastamme.
  • Maskin tulee olla puhdas. Vaihda maski vähintään 4 tunnin välein ja aina, kun se kostuu tai likaantuu. Vaihda maski puhtain käsin. Älä käytä samaa maskia uudelleen, vaan varaa mukaasi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset. Kangasmaski tulee pestä 60ᵒC tai keittää 5 minuuttia. Katso käsidesit verkkokaupastamme.
  • Ihonhoitorutiini on nyt tärkeämpi kuin koskaan! Voide tulee levittää kasvoille puoli-1 tuntia ennen maskin pukemista, jotta se on täysin imeytynyt.
  • Normaalia vahvempiin puhdistustuotteisiin ei kannata vaihtaa, vaikka epäpuhtaudet olisivat lisääntyneet maskin käytön myötä. (ks. maskne) Suosi saippuattomia, kostuttavia tuotteita.
  • Puhdistusmaito tai poispestävä puhdistustuote ja kosteuttava vesi ovat parempia vaihtoehtoja kuin helpot misellivedet.
  • Iho taputellaan kuivaksi ja hankausta tulee välttää.
  • Kasvot kannattaa puhdistaa joka aamu ja heti kotiin tultaessa, kun maskia ei enää tarvitse käyttää.
  • Maskin alla ihohuokoset tukkeutuvat helposti. Siksi rasvoja ja silikoneja tulee välttää.
  • Kasvovoide vaihdetaan maskin alla kevyempään tuotteeseen. (ks ihoärsytys.)
  • Jos käytät meikkiä, sinun kannattaa vaihtaa peittävät meikkivoiteet kevyeen mineraalipuuteriin. Silikonipitoisia pohjustusvoiteita ei tule maskin alla käyttää lainkaan. Katso esim. Idun jauhemainen meikkipohja ja Idun kabukisivellin.

Maskne

Maskin alla epäpuhtauksiin taipuvainen iho ärsyyntyy helposti entisestään. Lämmin ja kostea hengitysilma saa ihohuokoset laajenemaan maskin suojissa. Oman ihon tali ja voiteiden öljyt ja silikonit tukkivat herkästi huokoset. Ihon luonnollinen bakteerifloora häiriintyy uusissa olosuhteissa hengitysilman mikrobien kertyessä maskin alle.

Voiteiden rasvat ja tehoaineet imeytyvät peitetyltä iholta tehostetusti. Siksi vähemmän on enemmän - liian tehokkaita tuotteita tulee välttää ja keskittyä ihonhoitorutiiniin ja kosteutukseen.

Puhdistustuotteita ei tule vaihtaa kuivattavampiin vaan päinvastoin tarvittaessa kosteuttavampiin tuotteisiin. Ihon hankausta tulee välttää ja taputella iho kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä. Puhdistustuotteiden on hyvä olla saippuattomia ja alkoholittomia. Ihon kuorinta on parasta tehdä kemiallisesti tuotteella, jossa ei ole hankaavia rakeita.

Päivävoiteena tulee käyttää kevyttä tuotetta, joka ei sisällä silikoneja (INCI dimeticone). Voide levitetään kasvoille vähintään puoli tuntia ennen maskin pukemista, jotta se on täysin imeytynyt.

Kosteutta iho voi tarvita myös entistä enemmän. Tähän tarkoitukseen sopivat kosteuttavat seerumit sekä kasvoille sumutettavat lähdevedet. Lähdevettä voi lisätä kasvoille päivän mittaan maskin vaihdon yhteydessä.

Ihon rauhoittamiseen ja terveen bakteeriflooran vahvistamiseen voi käyttää probioottinaamiota.

Ihoärsytys

Ärsyyntynyttä ihoa hoidettaessa on tärkeää pitää kiinni puhdistusrutiinista. Älä kuitenkaan odota iltaa, vaan puhdista kasvot heti kotiin palattuasi, kun et enää tarvitse maskia.

  • Puhdistusmaito hoitaa ja kosteuttaa.
  • Normaali-ihon puhdistuksessa kasvomaidon voi pestä pois vedellä ja taputella kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä.
  • Kuivalta ja kireältä iholta puhdistusmaito kannattaa pyyhkiä kevyesti vanulapun avulla.
  • Viimeistelemällä puhdistuksen kosteuttavalla kasvovedellä kosteutat ihoa ja valmistelet sen hoitovoiteelle.

Maskin alla voiteiden rasvan ja tehoaineiden imeytyminen tehostuu. Siksi kasvovoide kannattaa vaihtaa kevyempään tuotteeseen ja keskittyä ihon kosteutukseen. Voide tulee levittää vähintään puoli tuntia ennen maskin pukemista, jotta se on kokonaan imeytynyt.

Lisäkosteutta janoava iho hyötyy kosteuttavista seerumeista voiteen alla.

Ihon kuorintaan ei pidä käyttää rakeita sisältäviä tuotteita vaan entsymaattista kuorintaa, jota seuraa kosteuttava naamio.

Ihoärsytystä maskin alla voi rauhoittaa ja ehkäistä kasvoille sumutettavalla lähdevedellä. Lähdeveden mineraalit rauhoittavat ihoa. Ennen maskin asettamista kasvoille ylimääräinen vesi taputellaan kasvopaperiin.

Jos maski on aiheuttanut kontakti-ihottumaa, sitä hoidetaan rauhoittavalla voiteella, tarvittaessa miedolla kortisonivoiteella. Maskeja kannattaa vertailla.

  • kuinka sangat ja nenän ja posket peittävä maski kasvoillesi asettuu?
  • Auttaako materiaalin vaihto?
  • Joskus herkälle iholle voi olla parempi valita kangas- kuin kertakäyttömaski.
  • Ehkäistäksesi ihoärsytystä sipaise suojaavaa, mutta kevyttä voidetta kasvoille ja korvien taa, jossa iho on suorassa kontaktissa maskin kanssa.

Kuorinta ja kosteutus: Algotherm Comfort enzymatic exfoliating gel, Atopik Hydrate tehokosteuttava naamio

Lähdevesi kotiin ja kassiin: Avene Thermal Spring water

Ärtyneen ihon suojaksi: A-derma Epitheliale A.H duo

Silmälasit

Maskin ja silmälasien yhdistelmä tuottaa monille päänvaivaa. Lasit huurtuvat helposti.

  • Kokeile erimallisia maskeja, löydätkö sopivan?
  • Pidä mukana silmälasipyyhkeitä, jotka vähentävät huurtumista.
 
Nauti auringosta turvallisesti

Auringonpaisteesta voi iloita, kunhan muistaa suojautua oikein ja nauttia siitä kohtuudella. Auringon säteilyltä suojautumiseen on kolme keskeistä keinoa: varjo, vaatteet ja voide.

Vetäydy varjoon erityisesti keskipäivän auringon aikaan. Vuorokauden UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11-15. Varjossa oleskelu on ensisijainen ja yksinkertaisin keino suojautua auringon säteilyn aiheuttamilta haitoilta.

Suojaudu kevyillä, väljillä vaatteilla. On hyvä, jos hihat ulottuvat kyynärpäihin ja shortsit tai hame polviin.

Suosi mieluummin väljiä kuin ihonmyötäisiä vaatteita. Tummat ja värikkäät kankaat suojaavat vaaleita vaatteita paremmin. Ohut, vaalea tai kulunut vaate voi vastata vain suojakerrointa 4 tai 5.

Käytä hattua. Leveälierinen hattu suojaa kasvot, niskan ja korvat.

Suojaa silmät aurinkolaseilla. UV-säteily on haitaksi myös silmille. Säteily aiheuttaa mykiön samentumia, harmaakaihia ja silmänpohjan rappeumaa.

Valitse vähintään suojakerroin 30. Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen mukaan aurinkorasvan suojakertoimen pitää olla vähintään 30. Aurinkolomamatkoille on syytä valita tätä korkeampi suojakerroin, esimerkiksi 50. Lapsille aurinkorasvan suojakertoimen tulee olla aina yli 50. Vaalea iho vaatii korkeamman suojakertoimen kuin tumma iho.

 
  • Aurinkovoide, jossa on suojakerroin 15, suodattaa 93 prosenttia UV-B-säteilystä.
  • Aurinkovoide, jossa on suojakerroin 30, puolestaan suodattaa 96 prosenttia UV-B-säteilystä.
  • Huomaathan, että jos et laita voidetta riittävästi, voiteen teho voi heikentyä jopa puoleen! Siksi on parempi valita korkeampi suojakerroin.
  • Tarkistathan, että käyttämäsi voide suojaa sekä UVA-säteilyltä että UVB-säteilyltä.
  • Voitele alueet, joita vaatteet eivät suojaa, kuten kasvot, korvat, jalat ja kämmenselät.

On hyvä muistaa, että aurinkovoiteella ei saa pidentää auringossa oloaikaa. Suojakerroin (SPF) kertoo aurinkovoiteen kyvystä estää UVB-säteilyn aiheuttamaa ihon palamista. Voiteiden suojakertoimet perustuvat valmistajan mittauksiin suojasta, kun voidetta on levitetty paksu kerros.

Laita oikea määrä aurinkovoidetta. Laita aurinkovoidetta reilusti, enemmän kuin tavallista kosteusvoidetta. Aurinkovoidetta on levitettävä iholle riittävä määrä, sillä muuten sen lupaama suoja jää puutteelliseksi. Kasvoille sopiva määrä on noin teelusikallinen ja vartalolle noin kuusi teelusikallista.  Levitä aurinkovoide puolisen tuntia ennen ulos menoa ja lisää sitä taas puolen tunnin päästä. Aurinkovoidetta on lisättävä aina hikoilun, uimisen ja kuivaamisen jälkeen sekä muulloinkin noin parin tunnin välein. Myös ruskettunut iho tarvitsee suojavoidetta. Muistathan, että auringon säteily on tavallista voimakkaampaa vuoristossa, päiväntasaajan lähellä sekä veden, lumen ja hiekan äärellä.

Aurinkosuojakerroin kertoo, kuinka monta kertaa pidempään aurinkovoiteella voideltu iho sietää aurinkoa palamatta verrattuna suojaamattomaan ihoon. Jos kerroin on 25, tuote suojaa palamiselta 25 kertaa ihon oman suoja-ajan. Suomalaisilla tämä ihon oma suoja-aika on ihon vaaleudesta riippuen yleensä 10–30 minuuttia.

Mistä tietää, että aurinkovoide on pilaantunut?  Aurinkovoiteet säilyvät noin vuoden avaamisen jälkeen. Tuotteiden säilyvyyteen vaikuttaa myös niiden säilyttäminen kylmässä tai kuumassa. Siispä viime kesänä avattu, mökille talveksi unohtunut aurinkovoide joutaa roskiin.

Valitse sopiva aurinkovoide

Aurinkovoiteen valinta lähtee liikkeelle tarpeesta: tarvitsetko yleisvoidetta koko vartalolle vai onko tarpeen suojata erityisesti kasvot? Uudet kevyet voiteet toimivat hyvin myös urheillessa, sillä ne eivät tahmaa samalla tavalla.

Vartalolle tarkoitettuja aurinkotuotteita voi käyttää myös kasvoille. Usealla valmistajilla on myös omia aurinkotuotteita kasvoille, jotka ovat kevyempiä ja tuntuvat miellyttävämmältä kasvojen iholla. Kasvojen aurinkotuotteet ovat myös kosteuttavampia ja hoitavampia kuin vartalotuotteet.

Aurinkosuojavoiteet vartalolle

Vichy Capital Soleil SPF 30 300 ml – Kosteuttava aurinkovoide vartalolle ja kasvoille, sopii herkälle iholle

ACO SUN Spray SPF 50+ NP 175 ml - Kevyt ja nopeasti imeytyvä aurinkosuojaspray vartalolle, myös herkälle iholle.

ACO SUN Transparent Spray SPF30 hajusteeton 175 ML - Virkistävä ja viilentävä, läpinäkyvä aurinkovesispray vartalolle.

Aurinkosuojavoiteet kasvoille

Vichy Capital Soleil SPF 50 50 ml -  3 in 1 voide, auttaa vähentämään ryppyjä, tekee ihosta joustavamman ja antaa iholle hehkua

Vichy Capital Soleil UV Age aurinkosuojavoide SPF 50+ 50 ml -  Estää ryppyjä ja pigmenttimuutoksia

ACO Sun Face Fluid Mattifying SPF 30 40 ml – Mattapinnan jättävä ja kosteuttava aurinkovoide kasvoille

ACO Sun Face Cream SPF 50+  50 ml – Kosteuttava aurinkovoide kasvoille erityisen korkealla aurinkosuojalla

Aurinkosuojavoiteet urheiluun

Aurinkosuojatuotteita on tarjolla myös erilaisiin harrastuksiin. Näihin hyvä vaihtoehto voi olla fysikaalinen aurinkosuoja tai kevyt, tahraamaton aurinkovoide. Keveys ei kuitenkaan heikennä suojaa; myös näissä tuotteissa on tehokas, +50 suojakertoimen aurinkosuoja.

Avene Sun Sport fluid 50+ 100 ml – Veden ja hikoilun kestävä

Lasten aurinkosuojavoiteet

Lasten herkälle iholle tarkoitetuissa suojatuotteissa käytetään mahdollisimman vähän raaka-aineita, ja niistä puuttuvat esimerkiksi hajusteet ja väriaineet.

Sunpro lasten fysikaalinen aurinkosuojavoide SK50+ 100 ML - Vain fysikaalisen suojan sisältävä aurinkosuojavoide lapsen herkälle iholle. Haihtuva sininen sävy.

LRP Anthelios lapset SPF50+ 250 ml - Herkälle ja valoihottuma-alttiille lapsen iholle. Erittäin vedenkestävä.

Aco Sun Kids Sensitive Sun Cream SPF 30 100 ml – Lasten herkälle iholle 100% mineraalisuoja.

 
Kissojen ja koirien loishäätö

Keväällä on taas ajankohtaista miettiä lemmikkien loishäätöä. Nykyään on tavoitteena pyrkiä välttämään tarpeettomia loislääkityksiä. Suositeltavinta olisi säännöllisesti vuosittain tutkituttaa eläinlääkärillä lemmikin ulostenäyte.

KOIRAN LOISET

Tavallisimmat Suomessa esiintyvät madot koiralla ovat sukkulamato ja hakamato. Sisäloisia voi epäillä, jos koira laihtuu, ripuloi, oksentelee, on huonovointinen, yskii, turkki huonontuu tai pennuilla vatsa turpoaa. Monet kuitenkin madottavat koiransa keväin ja syksyin. Näyttelykoirat on syytä madottaa ennen näyttelyitä ja metsästyskoirat ennen metsästyskauden alkua, sen aikana ja sen jälkeen.

Tiineet nartut on syytä tiineysaikana madottaa ja pennut useampaan kertaan 2 viikon iästä eteenpäin 2 viikon välein kymmenviikkoiseksi. Jos emä on kerrankin elämässään saanut suolinkaistartunnan, riittää emän elimistön kudoksissa lepovaiheessa tiineyden aikana aktivoituvia suolinkaisen toukkia niin paljon, että narttu voi tartuttaa kaikki tulevat pentunsa.

Canex - sukkulamadon häätöön; tahna, sopii hyvin koiranpennuille.

Flubenol, Axilur , Drontal - hakamadon ja sukkulamadon häätöön.

Dronbits - suolinkainen, heisimato. ekinokokki.  Hyvänmakuinen purutabletti.

Drontal comp forte, Veloxa - myös ekinokokin häätöön, varsinkin metsässä oleilevan ja metsästyskoiran madotukseen. Hyvänmakuisia purutabletteja.

Eläinlääkkeitä sisäloisten häätöön

Ulkoloisista jokaisella koiralla on sikaripunkkeja. Ne ovat pieniä hämähäkkieläimiä, jotka asustavat ihon karvatupen sisällä ja siirtyvät emältä pennuille ensimmäisinä elinpäivinä. Yleensä ne eivät aiheuta ongelmia terveelle koiralle, mutta vastustuskyvyn alentuessa saattavat tehdä iho-oireita, kuten kutinaa ja punoitusta. Tämä ei vaadi hoitoa, mutta oireiden äityessä pahaksi on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Ulkoloisista kiusallisia ovat täit, jotka tarttuvat helposti toisiin koiriin ja aiheuttavat kutinaa ja hilseilyä. Harvinaisia meillä ovat väive- ja kirpputartunnat; niitä on havaittu lähinnä tuontikoirilla.

Punkki sen sijaan tarttuu turkkiin helposti luonnossa ulkoillessa. Niitä tapaa varmimmin kaulan, pään ja rinnan alueella. Punkin puremaa ei huomaa, koska se tarttuessaan erittää puudutetta. Se myös saattaa tartuttaa syljen mukana viruksia ja bakteereita, jotka aiheuttavat myös koiralle borrelioosia tai anaplasmoosia. Punkki voi siirtyä myös koirasta ihmiseen. Punkki on syytä irrottaa heti kun sen huomaa. Irrottaminen tehdään mieluiten punkkipihdeillä tai -raudalla, jotta punkin saa kokonaisena irti.

Punkkipihdit, punkkiraudat, punkkilassot

Nenäpunkki on pienenpieni hämähäkkieläin, joka elää syvällä koiran nenäontelossa. Oireena tartunnasta ovat niiskutus, kirkas vuoto sieraimista, kutina ja ongelmat hajuaistissa. Nenäpunkin häätämiseen tarvitaan eläinlääkärin määräämä lääke.

Korvapunkki on korvakäytävässä asustava eläin, jonka erite muistuttaa kahvinporoja. Korva pitää puhdistaa hyvin, jos sellaista havaitsee ja ensiapuna voi käyttää hydrokortisoniliuosta rauhoittamaan korvaa. Varsinaiset lääkkeet tulehtuneeseen korvaan ovat reseptinvaraisia.

Effipro - kirput ja punkit

Bayvantic- punkit, kirput, väiveet, hyttyset, hietasääkset, pistokärpäset (Bayvantic on erittäin myrkyllinen kissalle)

Scalibor - punkit, kirput, täit

Seresto - kirput, väiveet, punkit

Fyperix - kirput, väiveet, punkit

Lääkkeet koiran ulkoloishäätöön

 

 

KISSAN LOISET


Sisäkissalle riittää madotus kerran vuodessa, mikäli oireita ei ole. Ulkona viihtyvä, saalistava kissa voi tarvita matokuurin jopa kerran kuukaudessa.

Tavallisimmat madot kissalla ovat suolinkainen ja heisimato. Suolinkainen on pitkä, ohut, lankamainen mato, joka elää ohutsuolessa ja munii suoleen. Se vaeltaa eri kudoksiin ja koteloituu sinne. Tiineyden aikana se aktivoituu ja tartuttaa tulevat pennut. Emä ja pennut on syytä madottaa aina 2 viikon iästä 2 viikon välein 10 viikon ikään.

Heisimato on jyvämäinen, jaokkeinen, litteä. Matoja tai niiden osia voi nähdä ulosteissa, oksennuksessa tai peräpäästä peräaukon suulla.

Oireita tartunnasta ovat huono ruokahalu, laihtuminen, oksentelu, vatsan turvotus, yskä tai karvan lähtö.

Dronspot- suolinkaiset, heisimadot; kertavaleluliuos paikallisesti kissan niskaan.

Mirrix - suolinkaiset

Flubenol- suolinkaiset, hakamadot, heisimadot

Lääkkeet kissan sisäloishäätöön

Korvapunkki on kissojen yleisin ulkoloinen. Se elää korvakäytävän pinnalla ja syö pinnan kuollutta kudosta, minkä johdosta korvakäytävä ärtyy ja tulehtuu. Korvapunkin tunnistaa kahvinporomaisesta eritteestä korvassa. Ensiapu korvapunkkitartuntaan on korvan huolellinen puhdistus: Tiputetaan korvakäytävä täyteen puhdistusliuosta, hierotaan korvan tyvestä, annetaan kissan ravistella ja puhdistetaan pumpulilla.

Korvapunkki tarttuu helposti eläimeltä toiselle, myös koiraan kissasta. Koiran korva puhdistetaan samalla tavalla.

Korvapunkin häätöön on hankittava eläinlääkäriltä reseptilääke, mutta ensiapuna ja lievään tulehdukseen voi käyttää hydrokortisoniliuosta. Se rauhoittaa tulehdusta ja kutinaa.

Korvan puhdistukseen:

Virbac Epi-otic

AniVox

CerumAural korvahuuhde

Eläimen korvan puhdistus

Sikaripunkki on myös kissalla yleinen ja tarttuu emältä pennuille. Sikaripunkki ei yleensä aiheuta oireita hyväkuntoisella kissalla, mutta saattaa aktivoitua huonokuntoisella. Tartunnan seurauksena karvat irtoavat ja iho kutiaa ja saattaa tulehtua. Eläinlääkäriä on tällöin hyvä konsultoida.

Kissa voi saada myös lintu-, siili- tai oravakirpputartunnan. Jos kirppuja on runsaasti, ne saattavat aiheuttaa anemian, koska imevät kissasta verta.

Punkki tarttuu kissaan pitkästä ruohikosta ja tartunnan voi saada aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Punkki voi tartuttaa borrelioosia ja anaplasmoosia.

Borrelioosin ja anaplasmoosin oireina ovat huonontunut yleiskunto, kuume, ontuminen, suolistovaivat ja/tai aristavat ja jäykät nivelet. Taudit vaativat antibioottikuurin.

Ulkoloisten häätöön ja estoon:

Effipro

Fyperix

Exproline

Frontline comp

Punkkikarkotteita kannattaa käyttää, jos lemmikki oleskelee paljon luonnossa. Punkit aktivoituvat heti, kun yöpakkaset keväällä ovat ohi. Ne viihtyvät lehtometsissä, mutta myös varjoisissa havumetsissä. Saaristoalueilla, rannikolla ja järviseuduilla on paikoin runsaasti punkkeja. Punkit liikkuvat myöhäiseen syksyyn asti. Vasta kunnon yöpakkaset saavat ne talvehtimaan ja horrostamaan.

8.4.2021
Farmaseutti Hanna

 
Atopik Hydrate, hyaluronihappoa sisältävä ihonhoitosarja

Atopik Hydrate - hyaluronihappoa sisältävä ihonhoitosarja

Atopik Hydrate -sarjan tuotteet on tehty erityisesti kosteusköyhälle, normaalille ja sekaiholle. Sopivat myös herkälle iholle. Sarja sisältää hyaluronihappoa, joka auttaa ihoasi sitomaan kosteutta itseensä ja jonka kosteuttava vaikutus näkyy heti ja tuntuu pitkävaikutteisesti.

Atopik Hydrate-tuotteet sisältävät muun muassa hyaluronihappoa ja aminohappojohdannaista (Sodium PCA), joita ihossamme on luonnostaankin. Niillä on tehokas kyky sitoa kosteutta ja ne auttavat pitämään ihon kosteutettuna ja suojattuna.


Tuotteet ovat kotimaisia, Helsingin Herttoniemessä valmistettuja ja niiden valmistuksessa suositaan vahvasti suomalaisia raaka-aineita, kuten ksylitolia, sokeriteollisuuden sivuvirroista saatavaa betaiinia sekä kauraa, jota on nyt mukana myös fermenttinä. 

APTEEKKILAINEN TESTASI -osioista alta voit lukea Annen kokemukset tuotteista. Anne testasi tuotteita normaali/sekaiholleen (+50v).

Atopik Hydrate puhdistusgeeli
Puhdistusgeelin hellä koostumus poistaa kasvoilta lian, ilmansaasteet ja meikin ihon luonnollista suojausta rasittamatta. Puhdistuksen jälkeen iho on välittömästi heleä, joustava ja raikas.

APTEEKKILAINEN TESTASI: Tuoksuton, riittoisa ja yksi painallus riittää kasvoille ja kaulalle. Koostumus geelimäinen ja helposti levittyvä.  Helposti huuhdeltava. Pesun jälkeen iho tuntui pehmeältä ja puhtaalta.

Atopik Hydrate hyaluronihapposeerumi
Tehokkaasti ihoa kosteuttavat hyaluronihappomolekyylit imeytyvät syvemmälle ihoon ja suuremmat molekyylit täyteläistävät ihon pintaa. Betaiini, ksylitoli ja kaurauute kosteuttavat kokonaisvaltaisesti ja parantavat kosteusköyhän ihon luonnollista toimintaa.

APTEEKKILAINEN TESTASI: Tuoksuton, geelimäinen ja helposti levittyvä. Riittoisa, kolme pisaraa riittää koko kasvoille ja kaulalle. Tuote imeytyi nopeasti ihoon, jolloin päivä- tai yövoiteen pystyi levittämään heti päälle. Iho tuntuu silkkisen pehmeältä heti käytön jälkeen.

Atopik Hydrate kaksitehoinen kuorinta
Hellävarainen ja tehokas kuorinta poistaa ihon pinnan kuollutta solukkoa. Kuorinnan jälkeen iho on kirkas ja tasainen, ja muiden Hydrate-tuotteiden vaikutus moninkertaistuu. Kaksitehoinen kuorinta sisältää mekaanisesti kuorivia jojobarakeita ja kemiallisesti kuorivaa PHA-happoa.

APTEEKKILAINEN TESTASI: Tuoksuton, helposti levittyvä. Mukavat pienet rakeet. Iho tuntuu pehmeältä ja vastaanottavalta. Seerumi ja kasvovoiteet imeytyvät hyvin ihoon kuorinnan jälkeen.

Atopik Hydrate tehokosteuttava naamio
Tuo välitöntä ja merkittävää helpotusta kuivuuttaan kiristelevälle iholle. Lactobacillus-fermentoitu kaura ja hyaluronihappo saavat ihon tuntumaan miellyttävältä ja kimmoisalta. Voi käyttää poishuuhdeltavana naamiona tai jättää vaikuttamaan yönaamion tavoin.

APTEEKKILAINEN TESTASI: Helposti levittyvä, voidemainen koostumus. Suu-nenäsuojan käytön aikana olen käyttänyt joka ilta yövoiteena, ei rasvoita näinkään liikaa.

Atopik Hydrate kosteuttava hyaluronivoide
Pehmeä geelikosteusvoide imeytyy ihoon välittömästi jättäen sille elinvoimaisen, raikkaan ja täyteläisen sileän tunteen. Hyaluronihappo ja betaiini kosteuttavat ihoa ja lisäävät sen kuulautta. Prebiootit tukevat ihon suojausta, hyvinvointia ja tasapainoa.

 

Ruoka kuuluu jouluun, mutta jouluruokailu saattaa aiheuttaa monelle myös närästystä. Tässä blogitekstissä käydään läpi tapoja ehkäistä ja hoitaa närästystä.

Mitä närästys on?

Närästys on polttavaa tunnetta rintalastan takana. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa röyhtäily, ruokatorven korvennus ja tunne, että mahan sisältö nousisi suuhun.

Miksi jouluruokailun jälkeen närästää?

Jouluna syödään eri tavalla kuin arkena. Närästystä aiheuttavat esimerkiksi suuri annoskoko, mausteinen ja rasvainen ruoka sekä tietyt juomat ja ruoka-aineet kuten alkoholi, kahvi, hiilihapotetut juomat, sitrushedelmät, sipuli ja suklaa. 

Miten ehkäisen närästystä?

  1. Pienennä annoskokoa.
  2. Vältä tai syö kerralla pieniä määriä närästystä aiheuttavia ruoka-aineita.
  3. Vältä suuria aterioita 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  4. Syö rauhassa ja pureskele ruoka kunnolla; hotkiminen voi pahentaa närästystä.
  5. Vältä ruokalepoa ja makuulle asettumista ruokailun jälkeen, koska makuuasento pahentaa närästystä.
  6. Vähennä tai lopeta kokonaan alkoholin ja tupakan käyttö.
  7. Jos närästys vaivaa nukkumaanmennessä, kohota sängyn päätä noin 10-15 cm.

Miten voin hoitaa närästystä?

Jos närästysoireet eivät helpota kotikonstein esimerkiksi välttämällä närästystä aiheuttavia ruokia, apteekista on saatavilla ilman reseptiä närästyksen hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Henkilökuntamme auttaa sinulle sopivan valmisteen valinnassa.

Milloin lääkäriin?

  • jos närästystä esiintyy useita kertoja viikossa pitkiä aikoja
  • jos närästyksen ja rintalastan takaisen polttelun lisäksi ilmenee muunlaisia kipuja vatsan tai rinnan alueella
  • jos ilmaantuu muita merkittäviä oireita, esimerkiksi oksenteluja, nielemisvaivoja tai laihtumista.

"Soita hätänumeroon 112, jos

  • närästysoire on alkanut äkillisesti, kipu säteilee yläraajaan tai selkään, on voimakas ja jatkuu edelleen tai
  • sairastat sepelvaltimotautia ja närästysoire muistuttaa aiempia sepelvaltimo-oireitasi ja sinulla on kyseinen (närästys)oire tällä hetkellä"
    Lähde Oma olo-palvelu https://www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/27

Apteekin aukioloajat jouluviikolla 2019 

ma 23.12. klo 9-20
jouluaatto ti 24.12. klo 9-12
joulu- ja tapaninpäivä ke 25. ja to 26.12. suljettu

pe 27.12. klo 9-20
la 28.12. klo 9-15
su 29.12. suljettu

Hyvää joulua!

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

 

Oulusta Harjavaltaan

Kimmo pohti, mitä voisi opiskella jatko-opintoina ja lääketeknikko vaikutti sopivalta vaihtoehdolta. Sitä ennen Kimmo on työskennellyt muun muassa etuuskäsittelijänä kaupungin työntekijänä. Kimmo mainitsee suurimmaksi muutokseksi työelämässään muuttamisen: "Muutin Oulusta Harjavaltaan työn perässä, koska Oulussa ei ollut lääketeknikon työtehtäviä samoissa määrin tarjolla."

Apteekin laaja tuotevalikoima opittavana

Vain farmaseuttinen henkilökunta eli farmaseutit ja proviisorit saavat antaa apteekissa lääkeneuvontaa. Kuitenkin apteekeissa myydään paljon erilaisia tuotteita, joita ei luokitella lääkkeiksi ja esimerkiksi lääketeknikot voivat siinä tapauksessa opastaa asiakkaita. "Apteekissa erilaisia tuotteita on paljon ja koulussa ei niinkään käsitellä niitä. Tuoteneuvonta on kuitenkin niin iso osa työtä, että on tärkeää, että oppii tuotteiden ominaisuuksista."

Parasta lääketeknikon työssä ovat vaihtelevat työtehtävät 

"Työtehtäviini kuuluvat esimerkiksi apteekin tavaralogistiikka kuten tavaran vastaanottaminen ja purku, hyllyttäminen sekä tavaran tilaaminen. Lisäksi teen kassatyöskentelyä ja apteekille on tulossa myös verkkokauppa, jonka parissa tulen työskentelemään. Parasta työssäni on se, että työtehtävät ovat monipuolisia ja saa tehdä työpäivän aikana monenlaista. Saa tehdä itsenäisesti ja päättää niistä asioista, jotka kuuluvat työnkuvaan."

Työyhteisö hyvinvoinnin edistäjänä

Kimmo mainitsee myös työyhteisön kertoessaan, mikä on parasta hänen työssään: "Yksi oleellinen asia työssä viihtyvyyden kannalta on työyhteisö. Täällä apteekissa on hyviä tyyppejä töissä."

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

 

Tietyt lääkeaineet voivat yhdessä auringonvalon kanssa aiheuttaa iho-oireita. Oireita saattaa ilmetä sekä suun kautta otettavan lääkkeen että paikallisesti iholla käytettävän lääkkeen käytön yhteydessä. 

Yleisin oire on ihon palaminen

Lääkevaloihottuma muistuttaa ihon palamista. Iholla voi olla punoitusta, turvotusta ja kirvelyä. Koska ihoreaktio on hyvin samankaltainen tavallisen auringonpolttaman kanssa, auringon valon aiheuttamat ihoreaktiot saattavat jäädä herkästi huomaamatta. 

Jos olet aloittanut uuden lääkkeen tai lääkekuurin ja saat iho-oireita nopeasti auringossa oleskelun jälkeen, voi epäillä lääkevaloihottumaa. On myös mahdollista, että oireet tulevat vasta myöhemmin parin päivän viiveellä. Valolääkeihottuma voi aiheuttaa iholla myös maksaläiskiä muistuttavaa pigmentin tummumista. Voit lukea maksaläiskistä ja niiden hoidosta lisää täältä.

Auringonvalolle herkistäviä lääkeaineita

Jos lääkkeellä on merkittävästi auringolle herkistävä vaikutus, siitä mainitaan lääkkeen pakkausselosteessa ja myös apteekissa asia otetaan yleensä puheeksi.

  • Aknelääkkeet
    • aknelääkevoiteet ja geelit kuten adapaleeni ja  bentsoyyliperoksidi
    • suun kautta otettavat isotretinoiini ja tretinoiini
  • Tulehduskipulääkkeet
    • erityisesti paikallisina kipulääkegeeleinä käytettynä piroksikaami ja ketoprofeeni 
  • Antibiootit
    • tetrasykliinit (doksisykliini, tetrasykliini)
    • sulfonamidit ja trimetopriimi
    • fluorokinolonit (siprofloksasiini, norfloksasiini, ofloksasiini)
  • Psyykenlääkkeet
    • risperidoni,mirtatsapiini, moklobemidi, klooripromatsiini
  • Sydän- ja verenpainelääkkeet
    • amiloridi ja hydroklooritiatsidi (nesteenpoistolääke)
    • metoprololi, diltiatseemi, amiodaroni, enalapriili, amlodipiini
  • Sienilääkkeet
    •  terbinafiini, itrakonatsoli
  • Suun kautta otettavat diabeteslääkkeet, esim.
    •  glimepiridi
  • Epilepsialääkkeet, esim.
    • karbamatsepiini ja fenytoiini
  • Kasvirohdosvalmisteet, esim. 
    • mäkikuisma

Miten toimia, jos käyttää auringolle herkistäviä lääkkeitä?

  • Sairauden hoito on aina etusijalla. Lääkevaloihottumaa ei kannata pelätä etukäteen ja jättää lääkettä sen takia käyttämättä.
  • Suojaa iho auringolta erityisen hyvin
    • suojaa iho vaatteilla ja korkean suojakertoimen (30 tai 50) sisältävällä aurinkosuojavoiteella
    • esimerkiksi Avene Sunsimed-aurinkosuoja, joka on kehitetty erityisesti valoherkälle iholle. 
  • Jos ehdit saada esimerkiksi auringonpolttaman kaltaisia oireita, ihoa voi hoitaa esimerkiksi ilman reseptiä saatavalla kortisonivoiteella, viilentävällä ja rauhoittavalla lähdevesisuihkeella tai Bepanthol Lotionilla
  • Jos lääkkeet aiheuttavat voimakkaita iho-oireita eikä auringolta suojautuminen riitä, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin

Hyvää kesän jatkoa!
Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki

 

Vietätkö kesäsi matkoilla vai rauhallisesti kotona tai kesämökillä? Kesän tullen on hyvä päivittää lääkekaapin sisältö esimerkiksi pienien tapaturmien, hyönteisten pistosten, allergian ja auringonpolttamien varalta. Kun lääkekaapin tarkistus on hoidettu, kesästäkin on mukavampi nauttia rauhallisin mielin!

1. Tee tarkistus ja siivous 

Tarkista kodin (ja auton, mökin, veneen...) lääketarpeet. Ovatko tuotteet vielä käyttökelpoisia, onko viimeinen käyttöpäivämäärä mennyt jo ohi? Jos lääkkeitä on säilytetty kylmässä ja kosteassa esimerkiksi mökillä talven yli, lääkkeet kannattaa myös hävittää. Lääkejätteet voit tuoda apteekkiimme. Ohjeita lääkejätteiden lajitteluun voit lukea tästä

2. Ennaltaehkäise auringonpolttamat 

Aurinko hellii, mutta siltä kannattaa myös suojautua. Ihon palaminen nostaa ihosyöpäriskiä ja lisäksi aurinko vanhentaa ihoa. Onneksi aurinkovoiteista on nykyään saatavilla helposti levittyviä ja imeytyviä tuotteita, joten aurinkosuojatuotteen käyttö on mielekkkäämpää. Muista, että vesi ja hiekka heijastavat auringon säteilyä, ja siksi esimerkiksi veden äärellä iho voi palaa nopeammin ja tarvitaan korkeampia suojakertoimia. Aurinkovoiteen lisäksi suojautumiseen kannattaa käyttää vaatteita, hattua ja aurinkolaseja. Täältä voit lukea lisää siitä, kuinka paljon aurinkovoidetta pitää laittaa aurinkosuojan aikaansaamiseksi. Apteekkimme aurinkovoidevalikoima on laaja ja tänä kesänä löydät meiltä esimerkiksi ACO:n, Vichyn, Avènen ja Atopikin aurinkosuojatuotteita. 

3. Välty puremilta

Hyönteistenpistoja ja punkkeja voi ehkäistä hyönteiskarkotteilla, riittävällä vaatetuksella (kuten pitkälahkeisilla housuilla) ja saappailla (erityisesti jos kävelee pitkässä ruohossa tai heinikossa). Jos itikat ehtivät kuitenkin puremaan, voit hoitaa pistokohtia esimerkiksi hydrokortisonivoiteella tai muilla hyönteisten puremiin tarkoitetuilla tuotteilla kuten Suomessa valmistetulla ItchAway-geelillä . Antihistamiinitabletteja voi myös käyttää hyönteisten pistojen aiheuttamaan kutinaan. Ihon punkkitarkastus kannattaa tehdä joka ilta erityisesti jos on oleskellut ulkona. 

4. Hoida pienet tapaturmat ja liikuntavammat

Kesällä ollaan paljon ulkona ja tapaturmiltakaan ei aina voi välttyä. Lääketarpeisiin onkin hyvä varata eri kokoisia laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaine. Myös urheilu voi aiheuttaa hiertymiä ja nyrjähdyksiä. Hanki rakkoja varten rakkolaastaria ja lihaskipuihin esimerkiksi kipu- tai kylmägeeliä. Pienet nyrjähdykset ja revähdykset voit hoitaa kotona. Jos jalan päälle voi varata ja turvotus on vähäistä, nyrjähdyksistä yleensä selviää kotihoidolla – ensiapuna kolme K:ta, eli kylmä, kohoasento ja kompressio.

5. Lapsille omat lääkkeet

Kaikki itsehoitolääkkeet eivät sovi lapsille lainkaan, mutta onneksi monesta lääkkeestä on saatavilla lapsille sopiva versio. Lääkkeet annostellaan useimmiten painokilojen tai ikävuosien mukaan ja tietoa annostelusta saat lääkepakkauksista sekä pidemmästä pakkausselosteesta. Tietoa lapsille sopivista lääkkeistä saat myös aina apteekista. 

6. Muista myös lemmikit

Hoida lemmikin punkkilääkitys kuntoon ennen lomaa. Kissoille ja koirille on saatavilla esimerkiksi punkkipantoja tai valeluliuoksia punkkien ehkäisyyn. Lemmikin sisäloishäätö olisi myös hyvä tehdä kahdesti vuodessa: monet tekevät sen juhannuksena ja jouluna.

Lemmikin matkastressiin voi saada apua feromonivalmisteista. Feromonivalmisteet voivat lisäksi auttaa eläintä sopeutumaan lomakohteeseen tai vaikkapa hoitopaikkaan sukulaisten luona.

Yhteenveto lomailijan lääkekaapista 

  • laastarit, sidetarpeet ja desinfiointiaine
  • allergialääkkeet eli antihistamiini sekä silmätipat ja nenäsumute
  • hydrokortisoni auringonpolttamiin ja hyönteisten pistojen kutinaa lievittämään
  • parasetamoli tai muu tulehduskipulääke (lapsille ja aikuisille omansa)
  • kyypakkaus, joka auttaa myös ampiaisenpistoon
  • aurinkosuojavoiteita
  • ripulilääke, ummetuslääke, närästyslääke
  • käsidesi
  • matkapahoinvointilääkkeet automatkalle/veneilyyn
  • maitohappobakteerit vatsavaivoille
  • lääkehiili myrkytysten varalle
  • kuumemittari
  • punkkipihdit sekä pinsetit
  • lemmikille punkkipanta/valeluliuos

Hyvää kesää! 

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki

 

Sairaanhoitajasta apteekkityöhön

Sannalla on sekä sairaanhoitajan että proviisorin koulutus. "Sairaanhoitajaksi valmistuttuani huomasin, että lääkeasiat alkoivat kiinnostaa enemmän ja päätin, että haluan apteekkiin töihin." Sanna haki opiskelemaan farmaseutiksi ja työskenteli sen jälkeen useamman vuoden farmaseuttina. Kipinä itsensä kehittämiseen terveydenhuoltoalalla oli kuitenkin jo syttynyt: "Päätin jatkaa opiskelemaan proviisoriksi. Ala on jatkuvaa opiskelua ja itsensä kehittämistä ja tällä hetkellä opiskelen apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumisopintoja."

Koulutus ei valmenna johtajuuteen

Proviisori on apteekissa apteekkarin apu ja työntekijöiden lähiesimies. Esimiestyöhön kasvamista ei koulussa opeteta: "Esimiestyöhön olen kasvanut kokemusten kautta. Ajan myötä oppii tuntemaan myös itseään paremmin, mikä osaltaan auttaa työpaikan ongelmatilanteiden käsittelyssä."

Ihmisten ongelmien ratkaiseminen ja auttaminen ovat parasta työssäni 

Sanna kuvailee apteekkityötä näköalapaikaksi muuhun terveydenhuoltoon: "Apteekeilla on tavoitteena jakaa farmaseuttista osaamista ja olla yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa." Koska asiakkaan hoitopolku kulkee yleensä jossain vaiheessa apteekin kautta, Sannalle on tärkeää, että hän voi osaltaan olla mukana asiakkaiden lääkehoitojen opastamisessa, neuvonnassa ja terveyden edistämisessä. Sairaanhoitajan koulutuksen ansiosta Sanna kertoo oppineensa kokonaisvaltaisemman tavan ajatella: "Halu ja pyrkimys ymmärtää asiakkaan ongelmia ja vaivoja kokonaisvaltaisemmin kuin vain lääkehoidon näkökulmasta tulee varmasti hoitajataustasta. Lisäksi terveydenhuollon toiminnan ymmärtämisestä on hyötyä apteekkityössä."

Kun kysyn Sannalta, mikä hänen työssään on parasta, hänen kasvoilleen leviää hymy. "Ihmisten auttaminen, heidän ongelmiensa ratkaiseminen ja se, että saan olla tekemisissä ihmisten kanssa ovat parasta työssäni."

Kiinnostus toisia ihmisiä kohtaan ja halu ymmärtää asiakkaita ovat farmaseutin ydintyötä

Perinteisesti on ajateltu, että farmaseutin on hyvä olla tarkka ja huolellinen. Sanna mainitsee nämä ominaisuudet, mutta korostaa enemmän halua olla ihmisten kanssa ja kuuntelutaitoja. "Apteekkiala on monipuolista, on sairauden hoitamista, mutta myös terveyden edistämistä. Saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja saa olla ihmisille avuksi. Jos yhtään kokee sellaisia asioita itselleen tärkeiksi, niin farmasia voi olla itselle hyvä vaihtoehto", Sanna kertoo.

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki

 

Mitä hammaskivi on? 

Kun suun bakteerit kertyvät hampaan pinnalle, muodostuu plakkia. Mikäli plakki saa olla riittävän kauan hampaan pinnalla, syntyy hammaskiveä. Hammaskivi näkyy hampaan pinnalla kellertävänä. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa esimerkiksi syljen koostumus.

Miksi hammaskiveä kannattaa ehkäistä ja poistaa?

Hammaskivi muodostaa hampaan pinnalle karhean pinnan, johon uusien bakteerien on helpompi kiinnittyä. Hammaskivi ylläpitää siis esimerkiksi ientulehdusta ja ientulehdus puolestaan altistaa hampaan kiinnityskudossairauden eli parodontiitin puhkeamiselle. Parodontiitissa hammas voi vähitellen jopa irrota. 

Hammaskiven muodostumista voi estää pitämällä hampaiden pinnat puhtaana hammasplakista eli harjaamalla hampaat säännöllisesti ja puhdistamalla hammasvälit. Jos sinulla on voimakas taipumus hammaskiven muodostumiseen, on suositeltavaa käydä säännöllisesti suuhygienistilla hammaskiven poistossa. Jo muodostunutta hammaskiveä ei voi poistaa kotikonstein, mutta sen syntymistä voi ehkäistä. 

Miten voin ehkäistä hammaskiveä (ja muita hammasongelmia) kotikonstein? 

  • Lankaa hampaat vähintään kerran päivässä
    • Hammasvälien puhdistaminen unohtuu helposti hampaiden kotihoidossa.
    • Tiesitkö, että noin 40 % hampaiden pinta-alasta on hampaiden välissä. Jos hammasvälejä ei käy läpi, iso osa hampaista jää puhdistamatta. 
    • Plackers-hammaslankaimilla on helppo langata myös takahampaat. Lankain on monikäyttöinen, sillä siinä on myös hammastikku. Plackers Twin-hammaslankain
    • Gum hammasväliharja
  • Pese hampaat mieluiten sähköhammasharjalla kaksi kertaa päivässä ja vaihda harjapää ainakin kolmen kuukauden välein.
    • Jos ikenestä tulee verta hampaita harjatessa, puhdista vuotava alue tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys alueella vähenee, myös verenvuoto ikenistä loppuu.
    • Meridol hammastahna on erinomainen tuote silloin, kun ikenet ovat ärtyneet ja hampaisiin muodostuu helposti hammaskiveä ja plakkia. 
    • GUM ActiVital Sonic paristohammasharja (sisältää pariston) puhdistaa värinän ja ohuiden harjaksien ansiosta hampaat tehokkaammin kuin tavallinen hammasharja. 
  • Vältä napostelua ja juo aterioiden välillä vettä.
  • Käytä täysksylitolituotteita ateroiden jälkeen.
  • Lue lisää suun omahoidosta täältä.

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

 

Mistä vatsatauti johtuu?

Vatsataudin aiheuttaa useimmiten norovirus. Koska norovirus tarttuu helposti, tauti leviää nopeasti epidemiaksi esimerkiksi kouluissa ja sairaaloissa. Tautia esiintyy eniten kevättalvella.

Norovirus tarttuu yleensä ihmiseltä toiselle tai viruksilla saastuneen juomaveden tai elintarvikkeiden välityksellä. Elintarvikkeisiin liittyviä norovirusepidemoita on yhdistetty ulkomaisiin pakastemarjoihin ja kypsentämättömänä syötäviin vihanneksiin ja kasviksiin. 

Norovirus eroaa turistiripulista ja muista bakteeriripuleista siten, että oireet alkavat äkillisesti ja oireena ei ole vain ripuli, vaan hyvin usein myös pahoinvointi, oksentelu, kuume ja kuumeen aiheuttama lihassärky. Noroviruksen aiheuttamaan vatsatautiin ei ole lääkehoitoa, vaan taudin hoidossa tärkeintä on turvata nesteen saanti.

Miten oireita voi helpottaa? Tuotteet vatsataudin hoidon tueksi:

  • Nesteytysvalmisteet tukevat elimistön nestetasapainoa erityisesti silloin, jos ei pysty taudin vuoksi syömään ja juomaan kunnolla. Mitä pienemmästä potilaasta on kyse, sitä nopeammin elimistö kuivuu. Myös iäkkäät potilaat voivat joutua hakemaan apua elimistön kuivumiseen. Elimistön kuivumista voi ehkäistä kotioloissa nesteytysvalmisteilla. 
  • Ripulilääkkeet 
    • Itsehoitolääkkeinä on saatavilla valmisteita, jotka helpottavat ripulin oireita. Kysy näistä lisää apteekistamme.
  • Maitohappobakteerit 
    • Maitohappobakteereja voi käyttää apuna suoliston toiminnan tasapainottamiseen
    • Käyttövalmis juoma, joka sisältää kaikkia päivittäin tarvittavia vitamiini- ja kivennäisaineita 
    • Tuotteen energiamäärä vastaa pientä ateriaa
    • Sopii erityisesti henkilöille, joilla on huono ruokahalu tai heille, jotka eivät sairastamisen takia pysty syömään normaalisti
  • Käsidesi
    • Käytä käsidesiä tilanteissa, joissa käsien vesipesu ei ole mahdollista 

Milloin lääkäriin?

  • Jos oireet alkavat heti ulkomaanmatkan jälkeen
  • Jos ripuli on veristä
  • Jos lapsi on väsynyt, eikä osoita kiinnostuksen merkkejä esimerkiksi leikkimiseen 
  • Jos oireet ovat rajuja 
  • Jos kuume ja ripuli jatkuvat yli kolme päivää

Miten tautia voi ehkäistä?

  • Käsienpesu saippualla ja vedellä
    • Pese kädet aina wc:ssä käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen 
    • Pese kädet ennen ruuanlaittoa ja ruokailua 
    • Käytä käsidesiä tilanteissa, joissa käsien saippuapesu ei ole mahdollista
  • Ruuanlaitto
    • Pese vihannekset ja hedelmät hyvin
    • Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat kauttaaltaan, esimerkiksi keittämällä 
  • Jos norovirus iskee, ehkäise taudin leviämistä
    • Vaihda likaantuneet vuodevaatteet ja pese ne vähintään 60 asteessa
    • Puhdista erityisen hyvin wc-pinnat, hanat, ovenkahvat ja valokatkaisijat 
    • Elintarvike- sekä terveydenhuoltoalalla työskentelevien tulisi olla poissa töistä kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen
    • Myös lasten on suositeltavaa pysyä poissa päivähoidosta ja koulusta kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen

Aiheesta lisää:
THL:n artikkeli noroviruksesta
Terveyskirjaston artikkeli ruokamyrkytyksestä

Diabeteksen hoito sairauspäivinä

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

 

Mitä maksaläiskät eli pigmenttiläiskät ovat?

Maksaläiskät syntyvät, kun ihon ruskettavaa väriainepigmenttiä eli melaniiniä muodostuu auringon vaikutuksesta liikaa. Tällöin esimerkiksi kasvojen ja kaulan alueella ilmestyy selvästi muuta ihoa tummempia alueita. Läiskiä voi syntyä myös muille ihoalueille, kuten kämmenselkiin. Naisilla estrogeenihormoni altistaa pigmentin kertymiselle ja usein maksaläiskiä syntyy raskauksien tai e-pillerien käytön aikana. Maksaläiskät ovat vaarattomia, mutta jos maksaläiskän väri alkaa muuttua ja siihen ilmestyy muitakin värisävyjä, kuten tummempaa, vaaleampaa tai punertavaa, kannattaa maksaläiskää näyttää lääkärille.

Voiko maksaläiskistä päästä eroon? Apua apteekistamme:

  • Detria Arbutin seerumi 30 ml
    • vaalentaa pigmenttimuutoksia ja tasoittaa ihon sävyä
    • käytä muutama tippa aamuin illoin kasvoille ja kämmenselkiin
    • levitä aamuisin aurinkovoiteen alle ja iltaisin yövoiteen alle
  • reseptilääkevoiteet
    • kysy lisää lääkäriltäsi

Hoitokuurit kannattaa keskittää pimeään vuodenaikaan, koska silloin aurinko ei pääse häiritsemään pigmenttiläiskien vaalennusta.

Maksaläiskiä voi myös häivyttää meikin avulla. Valikoimastamme löydät esimerkiksi sävytetyn aurinkosuojavoiteen pigmenttimuunnoksia vastaan. Vichy IS Anti-dark Spot kasvoille SPF50 50 ml

Miten maksaläiskiä voi ehkäistä?

Tervetuloa meille - henkilökuntamme opastaa oikean tuotteen valinnassa!

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki 
Harjavallankatu 15

 

Lääkkeen nimi, lääkeaine ja vahvuus 

Lääkkeen kauppanimi on pakkauksessa yleensä isoimmalla tekstillä. Lääkkeen nimen yhteydestä löydät lääkeaineen nimen, esimerkiksi paracetamol. Lääkeaine on lääkkeen vaikuttava osa, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös nimellä vaikuttava aine. Lääkepakkauksesta selviää myös lääkkeen vahvuus, esimerkiksi 400 mg. Jos lääkkeen vahvuus on 400 mg, se tarkoittaa, että yhdessä tabletissa on 400 milligrammaa lääkeainetta. 

Lääkkeen vahvuus riippuu lääkeaineesta, eikä esimerkiksi eri kipulääkkeiden kipua lievittävää tehoa voida arvioida lääkkeen vahvuuden suhteen.  On myös mahdollista, että samaa lääkettä käytetään eri käyttötarkoituksiin erilaisella annostuksella (esimerkiski asetyylisalisyylihappo eli aspiriini kipuun isommalla annoksella ja verisuonitukosten ehkäisyyn pienellä annoksella).

Annostus

Lääkkeenottokertojen määrä riippuu lääkkeestä. Joidenkin lääkkeiden vaikutus kestää pitkään, joten niitä ei tarvitse ottaa kuin esimerkiksi kerran päivässä. Toisia lääkkeitä taas pitää ottaa tasaisin väliajoin. Lääkkeen oikean annosteluohjeen löydät lääkepakkauksesta ja pakkausselosteesta. 

Esimerkki: 1–2 tablettia 3–4 kertaa vuorokaudessa.

Tällainen ohje saattaa olla esimerkiksi kipulääkkeessä. Lääkettä voi aluksi kokeilla yhden tabletin kerta-annoksena. Jos kipu lievittyy, kerta-annos on riittävä eikä ole tarvetta ottaa kahta tablettia kerralla. Kerta-annosta on kuitenkin mahdollista nostaa myös kahteen tablettiin, mikäli oireet eivät lievity yhdellä tabletilla. Kerta-annos, eli yksi tai kaksi tablettia, otetaan kolme kertaa vuorokaudessa, jos kipu ei lievity. Tarvittaessa lääkettä voi ottaa myös neljä kertaa vuorokaudessa. Tässä tapauksessa suurin mahdollinen vuorokaudessa otettava tablettimäärä on yhteensä 8 tablettia. 

Lääkkeen viimeinen käyttöpäivä 

Merkinnät ”Käyt. viim. 12/2019” ja ”EXP 12–2019” tarkoittavat, että lääkettä voi käyttää vuoden 2019 joulukuun loppuun saakka. 
Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet viedään apteekkiin. Lue lisää lääkejätteiden hävittämisestä täältä.

Säilytysohjeet 

Lääkkeen säilytysolosuhteet vaikuttavat myös lääkkeen säilyvyyteen. Oikeat säilytysolosuhteet löydät lääkepakkauksen kyljestä ja pakkausselosteesta. Jos pakkauksessa ja pakkausselosteessa ei ole mainittu erityisiä säilytysohjeita, valmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Punainen kolmio

Punainen kolmio varoittaa lääkkeen käyttäjää siitä, että lääke voi haitata ajokykyä tai tarkkuutta vaativien koneiden ja laitteiden käytössä. Lääkkeen ottamista pitääkin välttää ennen liikenteeseen lähtöä tai koneiden käyttöä erityisesti jos huomaa, että lääke väsyttää ja aiheuttaa muutoksia tarkkaavaisuuteen. 

Pakkausseloste 

Lääkepakkaukset sisältävät aina pakkausselosteen.
Pakkausselosteessa kerrotaan:

  • mikä lääke on, mihin sitä käytetään ja mikä on lääkkeen annostus
  • kenelle lääke ei sovi
  • voiko lääkettä käyttää raskauden tai imetyksen aikana
  • miten muut lääkkeet sekä ruoka ja juoma sopivat lääkkeen kanssa yhteen 
  • vaikuttaako lääke ajokykyyn tai kykyyn käyttää koneita 
  • mahdolliset haittavaikutukset
  • pakkauksen sisältö ja valmistaja 

Lääkevalmisteiden pakkausselosteita voit etsiä myös Lääkeinfo.fi-sivustolta.

Muista, että lääkkeisiin liittyvissä kysymyksissä voit aina kysyä neuvoa farmaseuttiselta henkilökunnaltamme! Farmaseutit ja proviisorit ovat lääkkeiden ja lääkehoitojen asiantuntijoita.

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki
Harjavallankatu 15, 29200 Harjavalta

 

Miten voin helpottaa koirani pelkoa? Apua apteekista:

Calmex

  • B-vitamiineja, aminohappoja ja kasviuutteita sisältävä valmiste vapauttavaa aivoissa välittäjäaineita, jotka saavat aikaan rauhoittavan vaikutuksen
  • annostus 30-60 minuuttia ennen haluttua vaikutusta 
    • vaikutus kestää noin 4-6 tuntia.
  • valikoimaamme kuuluvat:

Serene-UM

  • sisältää ainesosia, jotka tehostavat elimistön serotoniin tuotantoa 
    • serotoniini on keskushermostossa esiintyvä mieltä tasapainottava aine 
  • annostus aloitetaan 3-4 päivää ennen stressaavaa tapahtumaa
  • 30 tablettia 12,02€
 

Feromonituotteet Feliway ja Adaptil kissoille ja koirille

  • Tuotteiden feromoni on aine, jota imettävä emo erittää nisistään tyynnyttääkseen ja rohkaistakseen pentuja. Feromoni vaikuttaa rentouttavasti ja tukee tilanteissa, jotka eläin tunteet pelottaviksi ja stressaaviksi. 
  • Adaptil koirille
      • voidaan käyttää yhdessä haihduttimen kanssa 
      • suihketta voidaan suihkuttaa siihen huoneeseen, missä koira oleskelee. 
        • käyttö aloitetaan noin 15 minuuttia ennen koiran paikalle tuomista ja vaikutus kestää 1-2 tuntia
      • Kytke Adaptil-haihdutin noin 1-2 viikkoa ennen stressaavaa tilannetta huoneeseen, missä koira viettää eniten aikaansa tai siihen tilaan, johon koira voi vetäytyä ollessaan peloissaan. 
  • Feliway kissoille

Koiran rakettipelkoon on saatavilla myös reseptivalmisteita. Kysy niistä eläinlääkäriltäsi.

 

Vinkit uudenvuodenaattoon

1. Ulkoiluta koira ennen ilotulitusten alkamista.
2. Laita verhot kiinni
3. Älä lohduta koiraa. Käyttäydy mahdollisimman neutraalisti, niin koira vaistoaa omistajasta, ettei ole hätää. Älä kuitenkaan jätä koiraa yksin.
4. Anna koiran piiloutua sille mieluiseen paikkaan.

Lue lisää:

Video Sileo-geelin annostelemisesta koiralle

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki 
Harjavallankatu 15, 29200 Harjavalta
puh. 02 531 1500

 

Miten kylmyys vaikuttaa hengittämiseen?

Pienikin pakkanen saattaa pahentaa hengitysoireita. Kylmässä liikkuminen erityisesti astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavilla saattaa aiheuttaa hengenahdistusta, yskää tai hengityksen vinkumista. 

Liikunta on tärkeä osa hengitysteiden sairauksien hoitoa, mutta hengityselinsairaiden on suositeltavaa noudattaa varovaisuutta liikkuessa ulkona kovalla pakkasella.

Jos huomaat, että pakkanen lisää hengitystieoireita (kuten yskää, limaneritystä ja hengenahdistusta) ja oireet vaikuttavat arjen jaksamiseesi, keskustele lääkärin kanssa mahdollisen lääkityksen muutoksista ja muusta omahoidosta. 

 

Näin suojaudut pakkaselta 

  • Aloita liikkuminen rauhallisesti ja vältä raskasta ponnistelua kylmässä ilmassa liikkuessasi 
  • Käytä huppua ja kaulaliinaa
  • Pidä keuhkoputkia avaava lääke helposti saatavilla esimerkiksi takin sisätaskussa. 
  • Käytä hengitysilmanlämmitintä (kuva alla)
    • hengitysilmanlämmitin muuttaa kylmän pakkasilman lämpimämmäksi ennen kuin ilma pääsee hengitysteihin 
      • näin kylmä ilma ei pääse rasittamaan hengityselimistöä
      • Jonas hengitysilmanlämmitin saatavilla apteekistamme, kysy lisää!

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki 
Harjavallankatu 15, 29200 Harjavalta

 

Back on Track-tuotteet ovat valmistettu kankaasta, jolla on lämpöä heijastava ominaisuus. Tuotteet heijastavat takaisin kehon omaa lämpöä ja vilkastuttavat verenkiertoa. Vilkastunut verenkierto pitää lämpimänä ja laukaisee esimerkiksi lihasjännitystä. Back on Track-tuotteita voi käyttää myös vammojen ennaltaehkäisyyn esimerkiksi lämmitellessä ennen urheiluharjoitusta. Back on Track-tuotteita valmistetaan ihmisille, koirille ja hevosille.

 

Henkilökuntamme kommentteja Back on Track-tuotteista:

  • "Kauluri on mahtava apu niska- ja hartiavaivoihin. Pitää paikat lämpiminä ja vetreinä. Suuri apu jos joutuu olemaan vetoisessa paikassa (töissä tai ulkona) tai näyttöpäätteellä."
  • "Poolopaita sopii hyvin myös viileällä kelillä urheillessa." 
  • "Paidat eivät hiosta tai tunnu tavallista lämpimämmiltä. Kun lähtee liikkumaan ja tekee alkulämmittelyä, keho lämpenee huomattavasti helpommin verrattuna tavallisiin urheilupaitoihin."
  • "Sukat ja käsineet ovat parasta paleleville käsille ja jaloille (mukava lisä esimerkiksi villasukkien tai lapasten alle)."
  • "Huivi on näyttävä ja sopii myös hienompiin tilaisuuksiin. Mukava käyttää hartioilla lämmikkeenä esimerkiksi autossa. Suuri koko."
  • "Back on Track-eläintuotteet ovat helppo tapa pitää huolta lemmikin lihashuollosta. Esimerkiksi lenkin tai treenien jälkeen lihakset saa pidettyä lämpiminä. Käytän koirani kanssa loppuverkassa vetotreenien jälkeen verkkotakkia. "

Back on Track-verkkotakki koirille

 
 

Apteekistamme löydät valikoiman Back on Track-tuotteita. Voimme myös tilata apteekkiimme haluamasi tuotteen. Ota yhteyttä yhteystietolomakkeella, Facebook-sivuillamme tai tule käymään apteekissa osoitteessa Harjavallankatu 15, 29200 Harjavalta.

Lue lisää:
Tuotteiden käyttöohjeet

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

 

Mikä on kuukuppi? 

Kuukuppi on lääketieteellisestä silikonista valmistettu kuukautissuoja, jota voi käyttää jopa 12 tuntia yhtäjaksoisesti. Kuukuppi on vaivattomin kuukautissuoja, koska sitä ei tarvitse tyhjentää kuin 2-4 kertaa vuorokaudessa.

Kuukupin käyttö säästää rahaa. Kuukuppia voi käyttää vuosia, etkä tarvitse erilaisia kertakäyttöisiä kuukautistuotteita, sillä kuukuppia voi käyttää sekä runsaina että niukkoina vuotopäivinä.

Kuukuppi on ekologinen valinta, koska se kestää vuosia ja sitä voi käyttää pesun jälkeen aina uudelleen. Kuukuppi ei myöskään tuota kertakäyttösuojista aiheutuvaa jätettä. Lunette kuukautiskuppi valmistetaan ja pakataan Suomessa.

 

Henkilökuntamme kommentteja kuukupista 

"Aluksi opettelua, mutta kun tuotteen käytön oppii, niin tuote on helppokäyttöinen ja vaivaton. Tekee kuukautisista huomaamattomat ja helpot kuin niitä ei olisikaan. Helppo pitää puhtaana omalla puhdistusaineella tai mukaan otettavilla kertakäyttöpyyhkeillä. Ekologisuus ja säästö pitkässä juoksussa plussaa."

"Varma ja huoleton. Kulkee näppärästi mukana, pienikokoinen ja oma säilytyspussukka mukana. Huomaamaton ja voidaan asettaa paikoilleen jo etukäteen, jotta välttyisi yllätyksiltä. Pysyy hyvin urheillessa."

"Ei hajuja, ei näköhaittaa. Varma, ei ärsytä, ei tunnu. Sopii niukkoina ja runsaina vuotopäivinä verrattuna esimerkiksi tampooniin. Ekologisuus ja edullisuus (käytössä jo 6 vuotta)."

Tuotevalikoima

Kuukupit
Väreinä oranssi, violetti ja kirkas.

Puhdistusneste

Kertakäyttöpyyhkeet kuukupin puhdistukseen

 

Lue lisää:
Kuukupin käyttö ja puhdistus 
Kuukupin koon valinta 

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki

 

Mikä nenäkannu (sarvikuono) on?

Nenäkannu on lääkkeetön apuväline nenän puhdistamiseen esimerkiksi  flunssassa, allergisessa nuhassa, poskiontelotulehduksessa ja nenän tukkoisuuden hoitamisessa.  Nenäkannuun lisätään kädenlämpöistä vettä ja tavallista ruokasuolaa. Suolavedellä täytetyn nenäkannun nokka asetetaan toista sierainta vasten ja päätä kallistetaan siten, että vesi virtaa sierainten läpi ja tulee toisesta sieraimesta ulos. Huuhtelun aikana hengitetään suun kautta.

 

Mitä hyötyä nenäkannusta on? Viisi syytä:

  • nenäkannu huuhtoo eritteet ja epäpuhtaudet (esim. siitepöly) nenästä pois 
  • nenäkannun käyttö ohentaa sitkeää limaa sekä pehmittää ja irrottaa karstaa 
  • nenäkannun käyttö kosteuttaa nenän limakalvoja 
  • nenäsuihkeet vaikuttavat paremmin
    • niistä nenä aina ennen lääkkeenottoa 
    • jos nenä on niistämisenkin jälkeen limainen, huuhtele nenä nenäkannun avulla ennen lääkkeenottoa, jotta nenäsuihke pääsee vaikuttamaan paremmin nenän limakalvolla 
  • elämänlaatu voi parantua, jos nuha helpottaa 
    • nenän tukkoisuus voi häiritä yöunia ja suu voi kuivua, koska hengittäminen ei tapahdu nenän vaan suun kautta 

Miten nenäkannua käytetään?

Katso Allergia- ja astmaliiton video nenäkannun käytöstä täältä

Jotta nenäkannu pysyisi puhtaana, nenäkannu puhdistetaan huuhtelemalla nenäkannu huolellisesti jokaisen käytön jälkeen. Huuhtelemisen jälkeen nenäkannu laitetaan kahdeksi minuutiksi mikroaaltouuniin, mikä steriloi nenäkannun. Sterilointi tuhoaa nenäkannusta kaikki mikrobit (kuten esimerkiksi bakteerit ja virukset). 

Sarvikuonoa on saatavissa eri väreissä. Valikoimaamme kuuluu myös käteviin annospakkauksiin pakattu Nenäsuola 20 pussia

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

 

Vanhentuneet lääkkeet eivät kuulu luontoon

Lääkejätteet ovat vaarallista jätettä, eikä niitä saa kaataa viemäriin tai laittaa muun jätteen sekaan. Apteekit ottavat vastaan käyttämättömäksi jääneitä ja vanhentuneita lääkkeitä.

Lääkejätteitä palauttaessa on erityisen tärkeää, että 

  • ruiskut ja neulat ovat erillään muusta lääkejätteestä ja että ne ovat pakattu läpäisemättömään  pakkaukseen 
  • palautat nestemäiset aineet alkuperäispakkauksissaan
  • palautat joditabletit ja muut jodia sisältävät lääkkeet erillään muusta lääkejätteestä alkuperäispakkauksissaan 
  • palautat elohopeaa sisältävät kuumemittarit erillään lääkejätteistä 

Lue täältä kattava lääkejätteiden palautusohje.

 

Näin vähennät lääkejätteen määrää

  • Osta lääkkeitä vain tarpeeseen
  • Aloita uusi lääkehoito pienimmällä pakkauskoolla
    • jos uusi lääke ei sovikaan, käyttämättä ei jää suurta määrää lääkettä 
  • Annosjakelupalvelu mukautuu nopeasti lääkehoitosi muutoksiin, eikä tällöin jää käyttämättä suuria määriä lääkkeitä
    • voit lukea annosjakelupalvelustamme täältä ja kysyä lisää apteekistamme
  • Jos pohdit kaikkien käyttämiesi lääkkeiden tarpeellisuutta, apteekkimme tarjoaa lääkehoidon tarkistuspalvelua
    • lääkityksen tarkistuspalvelussa selvitetään kokonaislääkitys ja tarkistetaan epätarkoituksenmukaiset päällekkäisyydet ja yhteensopimattomuudet
    • palvelussa tarkistetaan myös lääkkeiden oikeat ottoajankohdat ja soveltuvuus iäkkäille

Mitä tapahtuu käyttämättömäksi jääneille, avaamattomille lääkepakkauksille? 

Apteekit voivat ottaa lääkkeitä takaisin vain hävitettäväksi. Asiakkaan kotona käyneitä lääkkeitä ei koskaan palauteta takaisin myyntiin. Lääkejätteen vähentämisen kannalta on siis erityisen tärkeää, että lääkkeitä ostaa vain tarpeeseen ja uuden lääkehoidon aloittaa pienimmällä pakkauskoolla. 

"Apteekkarin on osaltaan huolehdittava siitä, että apteekista, sivuapteekista, apteekin palvelupisteestä ja apteekin verkkopalvelusta toimitettavat lääkkeet ovat laadultaan moitteettomia ja lääkevalmisteen myyntiin tai kulutukseen luovuttamiseen on asianmukainen lupa." Lääkelaki 55 §

Apteekissame ei ole toistaiseksi omaa pistettä lääkejätteille, mutta voit antaa lääkejätteet henkilökunnallemme, niin huolehdimme lääkejätteen oikeasta käsittelystä eteenpäin. 

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki 

päivitetty 6.12.2019
 

Miten jalkahaavauma yleisimmin syntyy?

Diabetekseen voi lisäsairautena liittyä hermojen toiminnan vaurioita. Nämä vauriot voivat ilmetä esimerkiksi pistelynä, puutumisena tai tunnottomuutena. Hermojen toiminnan vaurion vuoksi esimerkiksi rakot, haavat tai jonkin terävän päälle astuminen eivät aiheuta samanlaista kipua kuin normaalisti ja niitä on vaikeampi huomata. Lisäksi diabeetikon verenkierto saattaa olla heikentynyt, ja elimistön on vaikeampi torjua elimistöön tunkeutuneita taudinaiheuttajia. Tämä johtaa diabeetikolla helposti siihen, että pienistäkin ihon rikkoutumisista tai haavoista voi syntyä syviä ja vaikeasti hoidettavia haavoja, jos jalkoja ei tarkista säännöllisesti päivittäin. 

 

Miten voin ehkäistä jalkaongelmia?

  • Pidä huolta verensokeritasapainosta
    • vuosikausia jatkuneet korkeat verensokeriarvot lisäävät hermojen toiminnan vaurioiden vaaraa huomattavasti. 
  • Käytä sopivia kenkiä ja sukkia
    • kenkien pitää olla riittävän väljät: kengän sisäpituus 1-1,5 cm pidempi kuin jalka
    • sukat eivät saa kiristää 
    • lue lisää sopivista kengistä täältä
  • Pese, kuivaa, rasvaa ja tarkista
    • kuivaa pesun jälkeen erityisen tarkasti varpaiden välit, sillä varvasväleihin jäänyt kosteus altistaa esimerkiksi jalkasienelle
    • tarkista jalat samalla kun kuivaat ja rasvaat ne
      •  etsi hiertymiä, haavoja, halkeamia tai kovettumia 
      • apteekistamme on saatavilla varrellinen peili, jonka avulla jalkojen tarkistaminen itse on helpompaa. 
  • Vältä avojaloin kävelyä ulkona

Millainen on hyvä jalkavoide? Farmaseutti suosittelee

Kuiva jalkojen iho, halkeilevat ja kovettuneet jalkapohjat altistavat jalkaongelmille. Kuivaan ihoon tulee herkemmin haavoja ja halkeamat voivat puolestaan toimia kulkureittinä elimistöön esimerkiksi bakteereille. 

Perusvoiteet hoitavat kuivaa ihoa, mutta jaloille suosittelen karbamidia eli ureaa sisältäviä voiteita niiden ihoa pehmittävän vaikutuksen vuoksi. Karbamidi pehmittää tehokkaasti jalkojen kovettumia ja kosteuttaa ihoa. Apteekistamme löydät laajan valikoiman erilaisia jalkojenhoitotuotteita. Kokeile esimerkiksi Flexitol-tuotesarjaa. Flexitol Heel Balm on tehokas vähentämään esimerkiksi kantapään alueen kovettumia ja soveltuu kuuriluontoiseen käyttöön. En suosittele raspaamaan jalkoja kotona. Jalkoja raspaa herkästi liikaa, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi ihon rikkoutumisen. Jalkojen iho pidetäänkin pehmeänä ja joustavana säännöllisellä rasvaamisella.  

Lue lisää:
Tavallisimpia diabeteksen aiheuttaman hermostovaurion oireita
Jalkojen kunnon tarkastaminen videolla 
Diabetesliiton sivut "Mitä jaloillesi kuuluu?"
Terveyskirjaston artikkeli diabeteksen jalkaongelmista

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki 

päivitetty 23.4.2019
 

Mitä ravintolisiä vegaani tarvitsee?

Ravintolisien tarve on yksilöllinen ja riippuu paljon siitä, miten ruokavalio on koostettu. B12-vitamiinia saa vain eläinperäisestä ruuasta, joten B12-vitamiini on tärkein vegaanin ravintolisä. D-vitamiini on toinen tärkeä vitamiini, sillä sen saanti on niukkaa kasvisruokavaliossa. Ravintolisistä löytyy nykyään myös liivatteettomia vaihtoehtoja, eli ravintolisä ei ole tehty esimerkiksi eläinperäiseen gelatiinikapseliin.

Ravintolisiä, jotka eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia:

Huomioitavaa ravintolisien ottamisessa

Vitamiinit on hyvä ottaa ruokailun yhteydessä. Esimerkiksi ruuan sisältämä rasva voi parantaa rasvaliukoisen D-vitamiinin imeytymistä. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä ja monesti C-vitamiinia onkin lisätty rautavalmisteisiin. Kalsiumia ja rautaa ei pidä ottaa samanaikaisesti, sillä kalsium heikentää raudan imeytymistä. 

Joillakin ravintolisillä on myös yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa: esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitetun lääkkeen kanssa ei saa ottaa samanaikaisesti kalsium-, rauta- tai magnesiumvalmisteita, koska ne heikentävät kilpirauhaslääkkeen imeytymistä. 

Ravintolisien yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa voit kysyä lisää apteekistamme. 

Lue lisää:

Tietoa kasvisruokavalioista
Elintarvikkeiden koostumustietopankki

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki 

Päivitetty 31.10.2019
 

Nestemäiset antibiootit saapuvat apteekkiin jauheena pullossa. Lääkkeisiin sekoitetaan vesi vasta lääkettä toimitettaessa, koska tällaisten valmiiden liuosten säilyvyysaika on lyhyt. Valmiit liuokset säilytetään jääkaapissa. 

Antibioottien sekoittamiseen käytetään steriiliä vettä, joka on Suomen hanavettäkin puhtaampaa vettä. Antibiootin sekoittamiseen tarvittava vesimäärä tarkistetaan pakkauksesta ja vesimäärän mittaamisen apuna käytetään useimmiten mittalasia. Mittalasi on laboratorioväline, jonka avulla on mahdollista mitata nestetilavuuksia. Veden mittaaminen on tarkkaa puuhaa ja asiakkaan näkökulmasta tässä työvaiheessa saattaakin siksi kestää jonkin aikaa. Kun vesi on mitattu, kaadetaan vesi varovasti lääkepulloon ja pulloa ravistetaan voimakkaasti, jotta lääkejauhe sekoittuu veteen. Ohjetarrojen lisäämisen jälkeen lääke on valmis toimitettavaksi asiakkaalle.

Ennen antibiootin annostelemista, on tärkeää ravistaa liuos hyvin. Vaikka antibiootti on sekoitettu apteekissa, on silti mahdollista, että jauhe saostuu liuoksen pohjalle. Nestemäisten antibioottien annos mitataan ruiskulla. Antibiootin ottamisessa voi auttaa se, että mittaa annoksen ensin ruiskuun ja sen jälkeen antaa lääkkeen esimerkiksi osissa tai kerralla lusikalla. Monet antibiootit saa ottaa ruokailun yhteydessä, ja lääkkeenottoa voikin silloin helpottaa sekoittamalla lääkkeen ruokaan. Tarkista lääkkeen annostelutapa apteekissa. 

Opitko tästä blogikirjoituksesta jotain uutta? Kerro se apteekin Facebook-sivuilla!

Harjavallan Apteekki

 

1. Miksi apteekissa tullaan kysymään “miten voin auttaa?”?

Fimean “Määräys lääkkeiden toimittamisesta (PDF)” velvoittaa apteekin farmaseuttista henkilökuntaa antamaan lääkeneuvontaa myös apteekin itsehoito- ja palveluvalintaosastoilla.“ Lisäksi apteekkitoiminnan eettisissä ohjeissa mainitaan, että “apteekkihenkilökunta edistää ammatissaan lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä ja pyrkii estämään lääkkeiden tahallista väärinkäyttöä.”

Muista, että hyvät neuvot tulevat kaupan päälle!

2. Miksi kaikki apteekin työntekijät eivät saa kertoa lääkkeistä?

Vain apteekin farmaseuttisella henkilökunnalla eli  farmaseuteilla ja proviisoreilla on oikeus antaa lääkeneuvontaa ja toimittaa reseptilääkkeitä. Farmaseutin tutkintotaso on alempi korkeakoulututkinto yliopistossa (kolme vuotta) ja proviisorin ylempi korkeakoulututkinto (viisi vuotta). Lääkeneuvontaa itsehoitolääkkeistä saavat antaa myös farmasian opiskelijat ja farmanomit.  

Lue lisää farmasian ja lääkealan opiskelusta esimerkiksi täältä ja täältä.

3. Miksi reseptillä määrätty lääke tulee joskus ilman reseptiä ostettuna halvemmaksi?

Itsehoitolääkkeitä voidaan määrätä reseptillä esimerkiksi jos asiakkaalla on vakuutus, joka korvaa lääkkeen. Jos itsehoitolääkkeeseen ei ole reseptiä, vakuutus ei yleensä korvaa lääkettä. Joistakin itsehoitolääkkeistä saa myös reseptillä Kela-korvauksen, ja siten lääkkeen ostaminen reseptillä on asiakkaalle halvempaa.

On myös tilanteita, jolloin ei Kela-korvattava lääke on määrätty reseptillä. Jos lääkkeen ostaa reseptillä, lääkkeen hintaan lisätään reseptin toimitusmaksu 2,39 € eikä lääkkeestä tule Kela-korvausta. Tällöin lääkkeen hinta on siis asiakkaalle 2,39 € kalliimpi kuin ilman reseptiä ostettuna.

4. Miten on mahdollista muistaa ulkoa niin paljon tietoa lääkkeistä?

Monet uudet lääkkeet syntyvät vanhojen lääkkeiden pohjalta. Kun kerran opettelee yleisimpien lääkkeiden vaikutustavat, pääsee jo pitkälle. Esimerkiksi kolesterolilääkeryhmään nimeltä statiinit kuuluvat mm. atorvastatiini, rosuvastatiini ja simvastatiini. Näillä kaikilla lääkkeillä on sama vaikutustapa elimistössä. Lääkkeet voivat erota esimerkiksi tehossa (kuinka tehokkaasti kolesteroli laskee) ja haittavaikutuksien määrässä tai esiintyvyydessä.

5. Miksi lääkkeiden toimittaminen kestää joskus kauan?

Reseptilääkkeen toimittamiseen liittyy monta “näkymätöntä” vaihetta. Kyse ei ole siis vain tietokoneen naputtelusta, vaan toimitukseen liittyy mm. asiakkaan lääkitysturvallisuuteen ja Kela-korvaukseen liittyviä vaiheita.

Jokaisen lääkkeen kohdalla farmaseutti käy läpi lääkkeen annostelun ja ottoajankohdan. Lapsille määrättyjen lääkkeiden annosteluohjeet pitää tarkistaa erityisen huolellisesti esimerkiksi painokilojen tai iän mukaan. Farmaseutti arvioi milloin hänen pitää olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi reseptin annostusohjeen epäselvyyden tai lääkkeiden yhteisvaikutuksen vuoksi. Näiden lisäksi farmaseutti noudattaa esimerkiksi Fimean määräyksiä lääkkeiden toimittamisesta (PDF), hintaneuvonnasta ja lääkevaihdosta sekä Kelan ohjeita esimerkiksi kerralla Kela-korvattavista lääkemääristä.

Mitä muuta haluaisit tietää farmaseutin työstä? Jatketaan keskustelua apteekin Facebook-sivuilla!

 

Täit tarttuvat helposti varsinkin päiväkoti- ja kouluikäisten lasten keskuudessa. Tartuntaan riittää suora kosketus ihmisestä toiseen (päät koskettavat toisiaan). Tartunta voi syntyä myös kampojen, harjojen ja päähineiden välityksellä. Päätäi on pieni siivetön hyönteinen, joka elää ihmisen hiuspohjassa. Täi viihtyy parhaiten korvien takana ja niskassa. Täitartunta ei kerro huonosta hygieniasta, vaan päätäi voi tulla puhtaisiin ja kaikenmittaisiin hiuksiin.  Tavallisella shampoolla suoritettu pesu ei häädä täitä, koska täi pystyy olemaan hetkellisesti hengittämättä.

Ennaltaehkäisy

Helpoin tapa välttää täitartunnat on ennaltaehkäisy. Tähän tarkoitukseen valikoimastamme löytyy helppokäyttöinen shampoo ja suihke.

Hedrin Protect & Go Spray

  • hellävarainen ja mieto koostumus, sopii yli 6 kk ikäisille lapsille
  • tappaa täit ennen tartunnan leviämistä
  • suihkutetaan kuiviin tai kosteisiin hiuksiin
  • hiukset kammataan käsittelyn jälkeen
  • käytetään säännöllisesti hiusten pesun jälkeen tai kun hiukset kastuvat
  • pakkauskoko 200 ml riittää noin kuukaudeksi 4 henkilölle

Paranix Protecting Shampoo 200 ml

  • käytetään tavallisen shampoon asemasta
  • sopii koko perheelle 2-vuotiaasta ylöspäin
  • käytetään 2-3 kertaa viikossa
  • lyhyt vaikutusaika, 3 minuuttia riittää

Tartunnan hoito

Jos täitartunta on päässyt jo syntymään, löytyy hoitotuotteistakin erilaisia vaihtoehtoja, joista esittelemme nyt kaksi.

Paranix Shampoo 200 ml

  • poistaa täit ja niiden munat
  • aikuisille ja yli 2-vuotiaille
  • vaikutusaika 10 minuuttia
  • pakkauksessa mukana täikampa
  • riittää noin 8 käsittelykertaan
  • hoito uusittava 7 vuorokauden kuluttua

Linicin Solution 100 ml

  • poistaa päätäit ja saivareet
  • aikusille ja yli 6 kk lapsille sekä raskaana oleville
  • helppokäyttöinen liuos
  • hiukset vaativat pesun myös tavallisella shampoolla
  • vaikutusaika 15 minuuttia
  • pakkauksessa mukana täikampa
  • riittää 1-2 käsittelykertaan
  • hoito uusitaan noin 10 vuorokauden kuluttua

Siivousohjeet

  1. Vuodevaatteet voi pestä valmistajan ohjeiden mukaan. Toinen vaihtoehto on pitää vuodevaatteet pois käytöstä 1-2 vuorokauden ajan.

  2. Hiusten kanssa kosketuksissa olleet tavarat (päähineet, kammat, harjat, pannat, hiusten kuivaukseen käytetyt pyyhkeet) puhdistetaan tai ne poistetaan käytöstä 2 vuorokauden ajaksi.

  3. Ylenmääräiseen siivoamiseen ei ole tarvetta, tärkeintä on tarkistaa hiukset huolellisesti ja hoitaa tartunta tarvittaessa täishampoolla. 

Hyvää alkanutta syksyä!
Harjavallan Apteekki

päivitetty 22.8.2019
 

Tänä kesänä on saatu nauttia lämpimistä ja aurinkoisista päivistä.
Toiset nauttivat helteistä, kun taas toisille pitkät hellejaksot aiheuttavat tukalaa oloa.
Hellesäiden ennustetaan vielä jatkuvan, joten tässä muutama vinkki miten helpottaa oloa helteillä.

 

1. Riittävä nesteytys

Helteillä on syytä kiinnittää huomioita riittävään nesteytykseen. Erityisesti vanhusten ja perussairaiden tulisi pitää huoli, että vettä tulee juotua tarpeeksi. Helteillä ruoka ei välttämättä maistu, joten syömiseen tulisi myös kiinnittää huomiota. Hedelmät ja keitot ovat oivallisia helleruokia; niistä saa samalla sekä energiaa että nestettä.

Vesi ja vichy ovat hyviä janojuomia helteellä. Apteekista on saatavilla myös nesteytystä tukevia valmisteita. Huonosti syövä vanhus saa helposti energiaa ja nestettä Nutridrink Protein -valmisteista.

Nesteytys Ratiopharm

  • sitruunan makuinen poretabletti
  • esimerkiksi runsas hikoilu, rankat urheilusuoritukset ja ripuli voivat aiheuttaa nestevajausta elimistössä 
    • nesteytysvalmiste auttaa elimistöä palauttamaan kehon suola- ja nestetasapainon

Benegast Dimexanol

  • sitruksenmakuinen poretabletti
  • palauttaa kehon suola- ja nestetasapainon

Nutridrink Protein

  • sisältää runsaasti energiaa ja proteiinia
  • pirtelömäinen koostumus, heti valmis juotavaksi
  • parasta jääkaappikylmänä
  • sisältää vitamiineja ja hivenaineita
  • makuina aprikoosi, kaakao, kahvi, mansikka, metsämarja, vanilja
 

2. Raikastavat tuotteet

Kuumana kesäpäivänä raikastavat tuotteet helpottavat hiostavaa tunnetta. Raikasta ihoa helposti mukana kulkevilla tuotteilla.

Aco Face Rescue Mist

  • kosteuttaa, suojaa ja rauhoittaa ihoa
  • helppokäyttöinen, sopii meikin päälle
  • näppärä käsilaukkukoko
  • miedosti hajustettu

Avene Thermal Spring lähdevesi

  • lievittää tulehdusta, kosteuttaa ja rauhoittaa
  • auringonpolttamiin, ihoärsytykseen, haavoille, virkistykseen ym.
  • säilöntäaineeton ja hajusteeton

Atopik Tehokosteuttava kasvosuihke

  • antaa lisäkosteutta ja suojaa
  • kirkastaaa ja rauhoittaa ihoa
  • vegaaninen
  • kehitetty ja valmistettu Suomessa
 

3. Auringonoton jälkeen

Kosteuta ja rauhoita ihoasi päivän päätteeksi joko after sun -tuotteella tai perusvoiteella. Auringolla on monia vahingollisia vaikutuksia ihoosi, joten huolehdithan sen kunnosta myös kesällä käyttämällä kosteuttavia voiteita. Muista myös suojata ihosi paahtavalta auringolta välttääksesi ihon palamista.

Voit lukea aiemman blogipostauksen aurinkovoiteista täältä sekä artikkelin auringosta ja lääkkeistä tästä.

ACO After Sun Milk Tan Extending

  • aktivoi rusketusta ja pidentää rusketuksen kestoa
  • rauhoittaa ja kosteuttaa tehokkaasti
  • helposti levittyä maitomainen voide
  • miedosti hajustettu

Aqualan L

  • kosteuttava ja monikäyttöinen perusvoide
  • kevyt koostumus sopii kesään
  • parabeeniton ja hajusteeton
  • lisää viilentävää vaikutusta säilyttämällä jääkaapissa

Ihanaa loppukesää!
Harjavallan Apteekki

päivitetty 22.7.2019
 

Aco Minicare-tuotteet on suunnattu erittäin kuiva- ja herkkäihoisille lapsille ja vauvoille. Sopii myös vastasyntyneen iholle.

 

Työntekijämme sai Minicaren pesuvoiteen testaukseen. Havannointikuvassa on pesty pesuvoiteella lapsen kuulakärkikynällä tehtyä taideteosta.

Työntekijämme on pitänyt tuotteen monikäyttöisyydestä. Pesuvoidetta hän on käyttänyt kylpyveteen, saippuan tavoin ja peppupesuihin. Iho on ollut puhdas ja pehmeä eikä se kirvele silmissä.  Tuotteella on saanut helposti ihon puhtaaksi niin päivän tomuista kuin aurinkorasvastakin.

Minicare pesuvoide 350 ml

  • Mieto puhdistusaine koko vartalolle
  • Sisältää kosteuttavaa glyserolia ja pehmentäviä rasvoja
  • Voidaan käyttää ilman vettä
  • Ei sisällä hajusteita, parabeeneja, säilöntäaineita tai mineraaliöljyä

Sarjaan kuuluu myös voide ja suihke:

Minicare voide 100 g

  • Erittäin kuivalle, atooppiselle ja ekseema-iholle
  • Rasvainen, suojaava voide
  • Sisältää kosteuttavaa glyserolia
  • Minimoi ihoärsytystä ja kirvelyä
  • Helppo levittää ja imeytyy nopeasti
  • Ei sisällä hajusteita, parabeeneja tai säilöntäaineita 

Minicare Diaper Rash suihke 50 ml

  • Helppokäyttöinen suihke jokapäiväiseen käyttöön
  • Ei tarvitse hieroa ihoon
  • Estää ja lievittää vaippaihottumaa
  • Rauhoittaa ja hoitaa ärtynyttä ihoa
  • Kliinisesti tutkittu teho

Tervetuloa tutustumaan tuotteisiin!

Harjavallan Apteekki

 

Hehkua antava kuorintanaamio

  • Geelimäinen, viileä koostumus
  • Hyvä raikas tuoksu
  • Nopea käyttää; naamion annetaan vaikuttaa kasvoilla vain 5 minuuttia
  • Ennen kasvojen pesemistä naamiota voi kevyesti hieroa sormenpäillä tehostaaksesi kuorivaa vaikutusta 
  • Ihon sävy kirkastuu tuotteen käytön jälkeen, koska naamio kuorii iholta kuolleita ihosoluja

Savinaamio

  • Puhdistaa ihohuokosia ja poistaa liiallista rasvaisuutta iholta
  • Ihohuokoset näyttävät silminnähden puhtaammilta eivätkä kasvot rasvoitu yhtä herkästi tuotteen käyttämisen jälkeen --> käytä esimerkiksi ennen juhlameikin tekoa!
  • Kuivalla iholla savinaamio saattaa tuntua kiristävältä, ja siksi tuotteen käyttö kannattaakin kohdistaa vain ongelmakohtiin

Vinkki! Voit käyttää eri kasvonaamioita samaan aikaan kasvoilla. Esimerkiksi jos otsalla, nenässä ja leuassa on enemmän epäpuhtauksia ja rasvaisempi iho, käytä savinaamiota sillä alueella. Jos poskien iho on normaali tai kuiva, voit käyttää poskilla kosteuttavaa naamiota. Jos taas haluat kirkastaa ihosi sävyä, käytä heleyttävää kuorintanaamiota. 

Puhdistuksen jälkeen ihosi vastaanottaa hyvin hoitavia tuotteita. Viimeistele ihonhoitohetkesi seerumilla, silmänympärysvoiteella ja kosteusvoiteella ihanteellisimman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Mikä parasta, tähän hemmotteluhetkeen menee vain noin 10 minuuttia ja ihosi kiittää!

Nähdään apteekissa,

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki 

päivitetty 29.11.2018

 

Kevätaurinko lämmittää ihanasti kasvoja. Pimeän talven jäljiltä iho on kuitenkin herkkä palamaan ja siksi iho olisikin syytä suojata erityisen hyvin.

Aurinkovoiteiden koostumukset ovat nykyään niin hyviä ja hoitavia, että voit korvata kasvotuotteilla myös päivävoiteen. Laajasta valikoimastamme löydät henkilökuntamme opastuksella varmasti itsellesi sopivan tuotteen. Aurinkovoidetta tulee myös käytettyä useammin, jos sen koostumus on miellyttävä. Esimerkiksi ACO Sun Face cream anti-age suojakerroin 30 voi käyttää päivävoiteen asemasta suojaamaan ihoa auringolta sekä ehkäisemään ryppyjen ja maskaläiskien syntymistä. Maksaläiskien eli pigmenttiläiskien ehkäisemistä ja vaalentamisesta voit lukea lisää täältä.

Kuinka paljon aurinkovoidetta tulisi levittää kerralla?

Muistisääntö: käyttäjän kokoinen kourallinen vartalolle! Kasvoille reilu 1 teelusikka tai selkeästi enemmän kuin tavallista kasvovoidetta.
Suojaa lapset ja vauvat ensisijaisesti vaatteilla ja pysymällä varjossa

Muista myös huulet! Huulien alueella todetaan paljon mm. ihosyövän esiasteita. ACO Sun lips -huulipuikossa on kosteuttava koostumus ja suojakerroin 30.

Nautitaan auringosta - turvallisesti!

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

päivitetty 5.2.2019
 

IDUN Minerals on ruotsalainen vain apteekkimyynnissä oleva kosmetiikkasarja, jonka meikit perustuvat puhtaisiin ja luonnollisiin mineraaleihin. Tuotesarja sopii kaikille ihotyypeille ja myös erilaisista iho-ongelmista kärsiville. Tuotteiden koostumus on runsaspigmenttistä ja riittoisaa ja sarjan meikeillä peität niin couperosan, pigmenttiläiskät, pienet juonteet ja muut ihon epätasaisuudet.

Tuotesarjasta löydät laajan valikoiman mm. värikosmetiikkaa, kynsilakkoja, ihonhoitotuotteita ja meikkisiveltimiä. Aineosiksi on valittu vain puhtaimpia ja turvallisimpia raaka-aineita. Tuotteiden sopivuudesta herkkäihoisille kertoo se, että yhteensä 53 sarjan tuotetta on saanut oikeuden käyttää Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnusta. Tuotteita ei ole testattu eläimillä.

Miten mineraalimeikit eroavat tavallisista meikeistä?

Mineraalimeikit joko koostuvat täysin luonnollisista mineraaleista tai sisältävät niitä ainesosina enemmän kuin muut sarjat. Mineraalimeikeillä on ihoa rauhoittavia ja suojaavia ominaisuuksia, joten ne sopivat erityisen hyvin herkkäihoisille.

Meikki IDUN Minerals-tuotteilla

Käytetyt tuotteet:

 

Lue lisää tuotteista
http://www.idunminerals.fi/

Tervetuloa testaamaan!
Harjavallan Apteekki

päivitetty 22.1.2019
 

Milloin lääkkeenottotekniikkasi on tarkistettu viimeksi? Jos edellisestä kerrasta on vierähtänyt jo aikaa niin nyt voisi olla tarkistuksen paikka! 

Miksi oikea lääkkeenottotekniikka on tärkeää? 
- varmistaa lääkehoidon tehon
- säästää rahaa vähentämällä lääkehukkaa
- auttaa sairauden hallinnassa
- varmistaa laitteiden oikean käytön ja puhdistuksen
- auttaa vähentämään suuhun kohdistuvia haittoja, kuten hampaiden reikiintymistä, äänen käheyttä ja sieni-infektioita
- takaa parhaan hyödyn lääkkeestä.

Jos lääkkeenotto mietityttää tai lääkkeenottotekniikkaasi ei ole koskaan tarkastettu, varaa aika apteekkiimme inhalaatihoidon tarkistukseen. Tarkistuksessa käydään läpi mm. oikea lääkkeenottotekniikka, lääkkeiden käyttö ja säilytys sekä laitteiden puhdistus. Palvelun hinta on 15 €/ 15 minuuttia.

Voit varata ajan tarkistukseen apteekissa, puhelimitse 02 531 1500, sähköpostitse info@harjavallanapteekki.fi tai lähettämällä meille viestin Facebook-sivuillamme

Lue lisää:

- Astmalääkkeiden annosteluvideoita
- Tyyppillisiä virheitä astmalääkkeen ottamisessa 

Huolehdimme hyvinvoinnistasi!

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki

päivitetty 29.4.2019
 

Tarkista kukinta-ajat

Ajantasaisen siitepölytilanteen voit tarkistaa osoitteessa http://www.norkko.fi/.

Aloita lääkitys riittävän ajoissa

Siitepölyallergian oireita ovat esimerkiksi nenän vuotaminen ja tukkoisuus, aivastelu sekä silmäoireet kuten silmien kutina ja punoitus. Allergialääkitys kannattaa aloittaa riittävän ajoissa ennen kukinta-aikaa (esimerkiksi 1-2 viikkoa aiemmin), koska kaikki allergialääkkeet eivät vaikuta täydellä teholla heti lääkityksen aloittamisen jälkeen. 

Monet siitepölyallergian oireista lievittyvät käyttämällä antihistamiinitabletteja. Jos jotkin oireet, kuten nenän tukkoisuus tai silmien kutina ja punoitus, ovat erityisen voimakkaita, kannattaa tablettihoitoon yhdistää myös nenäsuihke ja/tai silmätipat. Hoidon toteuttamisessa ja tuotteen valinnassa auttavat asiantuntevat farmaseuttimme.

Jos tarvitset allergialääkkeitä paljon, hanki ne edullisemmin reseptillä

Monista allergian hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä saa lääkärin reseptillä Kela-korvauksen tai lääkkeistä on saatavilla reseptillä isompia pakkauskokoja. Lääkkeet ovat usein samoja, joita on myynnissä myös itsehoitotuotteina. Muista, että lääkärin puoleen on muutenkin hyvä kääntyä, jos oireesi ovat erityisen voimakkaita tai jos oireet pitkittyvät. Lääkkeiden hintoja ja korvauksia voit tarkistaa lääkekorvauslaskurista.

Annostele lääkesuihkeet aina puhtaaseen nenään 

Nenäsuihkeet vaikuttavat nenän limakalvoilla paremmin, jos nenä ei ole limainen. Nenä pitää aina niistää tyhjäksi ennen lääkkeenottoa. Jos nenä on niistämisen jälkeenkin limainen, nenän limakalvojen huuhtelussa auttaa myös nenäkannu eli sarvikuono.

Käytä liitännäishoitoja

Nenäkannu

Nenäkannu puhdistaa ja kostuttaa nenän limakalvoja. Huuhtelua tehdessä hengitetään suun kautta ja pää pidetään hieman etukumarassa, jotta vesi ei valu nieluun.

Katso Allergia- ja astmaliiton tekemä video nenäkannun käytöstä tästä ja lue tästä syitä käyttää nenäkannua. 

Ihonhoitotuotteet

Herkälle ja herkästi reagoivalle, myös allergiselle iholle, löydät ihonhoitotuotteita apteekista. Esimerkiksi La Roche-Posayn Toleriane- ja Avenen Tolerance-sarjat rauhoittavat punoitusta ja kiristystä iholla. Allergisten silmäoireiden liitännäishoidoksi sopii erinomaisesti rauhoittava silmänympärysvoide, kuten Avene Soothing eye contour cream. Löydät meiltä laajan valikoiman erilaisia ihonhoitotuotteita, joista löytyy varmasti sinun tarpeisiisi sopiva tuote.

Nautitaan keväästä - ilman allergiaoireita!

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki 

päivitetty 22.3.2019