Atopik Hydrate, hyaluronihappoa sisältävä ihonhoitosarja

Atopik Hydrate - hyaluronihappoa sisältävä ihonhoitosarja

Atopik Hydrate -sarjan tuotteet on tehty erityisesti kosteusköyhälle, normaalille ja sekaiholle. Sopivat myös herkälle iholle. Sarja sisältää hyaluronihappoa, joka auttaa ihoasi sitomaan kosteutta itseensä ja jonka kosteuttava vaikutus näkyy heti ja tuntuu pitkävaikutteisesti.

Atopik Hydrate-tuotteet sisältävät muun muassa hyaluronihappoa ja aminohappojohdannaista (Sodium PCA), joita ihossamme on luonnostaankin. Niillä on tehokas kyky sitoa kosteutta ja ne auttavat pitämään ihon kosteutettuna ja suojattuna.


Tuotteet ovat kotimaisia, Helsingin Herttoniemessä valmistettuja ja niiden valmistuksessa suositaan vahvasti suomalaisia raaka-aineita, kuten ksylitolia, sokeriteollisuuden sivuvirroista saatavaa betaiinia sekä kauraa, jota on nyt mukana myös fermenttinä. 

APTEEKKILAINEN TESTASI -osioista alta voit lukea Annen kokemukset tuotteista. Anne testasi tuotteita normaali/sekaiholleen (+50v).

Atopik Hydrate puhdistusgeeli
Puhdistusgeelin hellä koostumus poistaa kasvoilta lian, ilmansaasteet ja meikin ihon luonnollista suojausta rasittamatta. Puhdistuksen jälkeen iho on välittömästi heleä, joustava ja raikas.

APTEEKKILAINEN TESTASI: Tuoksuton, riittoisa ja yksi painallus riittää kasvoille ja kaulalle. Koostumus geelimäinen ja helposti levittyvä.  Helposti huuhdeltava. Pesun jälkeen iho tuntui pehmeältä ja puhtaalta.

Atopik Hydrate hyaluronihapposeerumi
Tehokkaasti ihoa kosteuttavat hyaluronihappomolekyylit imeytyvät syvemmälle ihoon ja suuremmat molekyylit täyteläistävät ihon pintaa. Betaiini, ksylitoli ja kaurauute kosteuttavat kokonaisvaltaisesti ja parantavat kosteusköyhän ihon luonnollista toimintaa.

APTEEKKILAINEN TESTASI: Tuoksuton, geelimäinen ja helposti levittyvä. Riittoisa, kolme pisaraa riittää koko kasvoille ja kaulalle. Tuote imeytyi nopeasti ihoon, jolloin päivä- tai yövoiteen pystyi levittämään heti päälle. Iho tuntuu silkkisen pehmeältä heti käytön jälkeen.

Atopik Hydrate kaksitehoinen kuorinta
Hellävarainen ja tehokas kuorinta poistaa ihon pinnan kuollutta solukkoa. Kuorinnan jälkeen iho on kirkas ja tasainen, ja muiden Hydrate-tuotteiden vaikutus moninkertaistuu. Kaksitehoinen kuorinta sisältää mekaanisesti kuorivia jojobarakeita ja kemiallisesti kuorivaa PHA-happoa.

APTEEKKILAINEN TESTASI: Tuoksuton, helposti levittyvä. Mukavat pienet rakeet. Iho tuntuu pehmeältä ja vastaanottavalta. Seerumi ja kasvovoiteet imeytyvät hyvin ihoon kuorinnan jälkeen.

Atopik Hydrate tehokosteuttava naamio
Tuo välitöntä ja merkittävää helpotusta kuivuuttaan kiristelevälle iholle. Lactobacillus-fermentoitu kaura ja hyaluronihappo saavat ihon tuntumaan miellyttävältä ja kimmoisalta. Voi käyttää poishuuhdeltavana naamiona tai jättää vaikuttamaan yönaamion tavoin.

APTEEKKILAINEN TESTASI: Helposti levittyvä, voidemainen koostumus. Suu-nenäsuojan käytön aikana olen käyttänyt joka ilta yövoiteena, ei rasvoita näinkään liikaa.

Atopik Hydrate kosteuttava hyaluronivoide
Pehmeä geelikosteusvoide imeytyy ihoon välittömästi jättäen sille elinvoimaisen, raikkaan ja täyteläisen sileän tunteen. Hyaluronihappo ja betaiini kosteuttavat ihoa ja lisäävät sen kuulautta. Prebiootit tukevat ihon suojausta, hyvinvointia ja tasapainoa.

 

Ruoka kuuluu jouluun, mutta jouluruokailu saattaa aiheuttaa monelle myös närästystä. Tässä blogitekstissä käydään läpi tapoja ehkäistä ja hoitaa närästystä.

Mitä närästys on?

Närästys on polttavaa tunnetta rintalastan takana. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa röyhtäily, ruokatorven korvennus ja tunne, että mahan sisältö nousisi suuhun.

Miksi jouluruokailun jälkeen närästää?

Jouluna syödään eri tavalla kuin arkena. Närästystä aiheuttavat esimerkiksi suuri annoskoko, mausteinen ja rasvainen ruoka sekä tietyt juomat ja ruoka-aineet kuten alkoholi, kahvi, hiilihapotetut juomat, sitrushedelmät, sipuli ja suklaa. 

Miten ehkäisen närästystä?

 1. Pienennä annoskokoa.
 2. Vältä tai syö kerralla pieniä määriä närästystä aiheuttavia ruoka-aineita.
 3. Vältä suuria aterioita 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 4. Syö rauhassa ja pureskele ruoka kunnolla; hotkiminen voi pahentaa närästystä.
 5. Vältä ruokalepoa ja makuulle asettumista ruokailun jälkeen, koska makuuasento pahentaa närästystä.
 6. Vähennä tai lopeta kokonaan alkoholin ja tupakan käyttö.
 7. Jos närästys vaivaa nukkumaanmennessä, kohota sängyn päätä noin 10-15 cm.

Miten voin hoitaa närästystä?

Jos närästysoireet eivät helpota kotikonstein esimerkiksi välttämällä närästystä aiheuttavia ruokia, apteekista on saatavilla ilman reseptiä närästyksen hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Henkilökuntamme auttaa sinulle sopivan valmisteen valinnassa.

Milloin lääkäriin?

 • jos närästystä esiintyy useita kertoja viikossa pitkiä aikoja
 • jos närästyksen ja rintalastan takaisen polttelun lisäksi ilmenee muunlaisia kipuja vatsan tai rinnan alueella
 • jos ilmaantuu muita merkittäviä oireita, esimerkiksi oksenteluja, nielemisvaivoja tai laihtumista.

"Soita hätänumeroon 112, jos

 • närästysoire on alkanut äkillisesti, kipu säteilee yläraajaan tai selkään, on voimakas ja jatkuu edelleen tai
 • sairastat sepelvaltimotautia ja närästysoire muistuttaa aiempia sepelvaltimo-oireitasi ja sinulla on kyseinen (närästys)oire tällä hetkellä"
  Lähde Oma olo-palvelu https://www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/27

Apteekin aukioloajat jouluviikolla 2019 

ma 23.12. klo 9-20
jouluaatto ti 24.12. klo 9-12
joulu- ja tapaninpäivä ke 25. ja to 26.12. suljettu

pe 27.12. klo 9-20
la 28.12. klo 9-15
su 29.12. suljettu

Hyvää joulua!

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

 

Oulusta Harjavaltaan

Kimmo pohti, mitä voisi opiskella jatko-opintoina ja lääketeknikko vaikutti sopivalta vaihtoehdolta. Sitä ennen Kimmo on työskennellyt muun muassa etuuskäsittelijänä kaupungin työntekijänä. Kimmo mainitsee suurimmaksi muutokseksi työelämässään muuttamisen: "Muutin Oulusta Harjavaltaan työn perässä, koska Oulussa ei ollut lääketeknikon työtehtäviä samoissa määrin tarjolla."

Apteekin laaja tuotevalikoima opittavana

Vain farmaseuttinen henkilökunta eli farmaseutit ja proviisorit saavat antaa apteekissa lääkeneuvontaa. Kuitenkin apteekeissa myydään paljon erilaisia tuotteita, joita ei luokitella lääkkeiksi ja esimerkiksi lääketeknikot voivat siinä tapauksessa opastaa asiakkaita. "Apteekissa erilaisia tuotteita on paljon ja koulussa ei niinkään käsitellä niitä. Tuoteneuvonta on kuitenkin niin iso osa työtä, että on tärkeää, että oppii tuotteiden ominaisuuksista."

Parasta lääketeknikon työssä ovat vaihtelevat työtehtävät 

"Työtehtäviini kuuluvat esimerkiksi apteekin tavaralogistiikka kuten tavaran vastaanottaminen ja purku, hyllyttäminen sekä tavaran tilaaminen. Lisäksi teen kassatyöskentelyä ja apteekille on tulossa myös verkkokauppa, jonka parissa tulen työskentelemään. Parasta työssäni on se, että työtehtävät ovat monipuolisia ja saa tehdä työpäivän aikana monenlaista. Saa tehdä itsenäisesti ja päättää niistä asioista, jotka kuuluvat työnkuvaan."

Työyhteisö hyvinvoinnin edistäjänä

Kimmo mainitsee myös työyhteisön kertoessaan, mikä on parasta hänen työssään: "Yksi oleellinen asia työssä viihtyvyyden kannalta on työyhteisö. Täällä apteekissa on hyviä tyyppejä töissä."

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

 

Tietyt lääkeaineet voivat yhdessä auringonvalon kanssa aiheuttaa iho-oireita. Oireita saattaa ilmetä sekä suun kautta otettavan lääkkeen että paikallisesti iholla käytettävän lääkkeen käytön yhteydessä. 

Yleisin oire on ihon palaminen

Lääkevaloihottuma muistuttaa ihon palamista. Iholla voi olla punoitusta, turvotusta ja kirvelyä. Koska ihoreaktio on hyvin samankaltainen tavallisen auringonpolttaman kanssa, auringon valon aiheuttamat ihoreaktiot saattavat jäädä herkästi huomaamatta. 

Jos olet aloittanut uuden lääkkeen tai lääkekuurin ja saat iho-oireita nopeasti auringossa oleskelun jälkeen, voi epäillä lääkevaloihottumaa. On myös mahdollista, että oireet tulevat vasta myöhemmin parin päivän viiveellä. Valolääkeihottuma voi aiheuttaa iholla myös maksaläiskiä muistuttavaa pigmentin tummumista. Voit lukea maksaläiskistä ja niiden hoidosta lisää täältä.

Auringonvalolle herkistäviä lääkeaineita

Jos lääkkeellä on merkittävästi auringolle herkistävä vaikutus, siitä mainitaan lääkkeen pakkausselosteessa ja myös apteekissa asia otetaan yleensä puheeksi.

 • Aknelääkkeet
  • aknelääkevoiteet ja geelit kuten adapaleeni ja  bentsoyyliperoksidi
  • suun kautta otettavat isotretinoiini ja tretinoiini
 • Tulehduskipulääkkeet
  • erityisesti paikallisina kipulääkegeeleinä käytettynä piroksikaami ja ketoprofeeni 
 • Antibiootit
  • tetrasykliinit (doksisykliini, tetrasykliini)
  • sulfonamidit ja trimetopriimi
  • fluorokinolonit (siprofloksasiini, norfloksasiini, ofloksasiini)
 • Psyykenlääkkeet
  • risperidoni,mirtatsapiini, moklobemidi, klooripromatsiini
 • Sydän- ja verenpainelääkkeet
  • amiloridi ja hydroklooritiatsidi (nesteenpoistolääke)
  • metoprololi, diltiatseemi, amiodaroni, enalapriili, amlodipiini
 • Sienilääkkeet
  •  terbinafiini, itrakonatsoli
 • Suun kautta otettavat diabeteslääkkeet, esim.
  •  glimepiridi
 • Epilepsialääkkeet, esim.
  • karbamatsepiini ja fenytoiini
 • Kasvirohdosvalmisteet, esim. 
  • mäkikuisma

Miten toimia, jos käyttää auringolle herkistäviä lääkkeitä?

 • Sairauden hoito on aina etusijalla. Lääkevaloihottumaa ei kannata pelätä etukäteen ja jättää lääkettä sen takia käyttämättä.
 • Suojaa iho auringolta erityisen hyvin
  • suojaa iho vaatteilla ja korkean suojakertoimen (30 tai 50) sisältävällä aurinkosuojavoiteella
  • esimerkiksi Avene Sunsimed-aurinkosuoja, joka on kehitetty erityisesti valoherkälle iholle. 
 • Jos ehdit saada esimerkiksi auringonpolttaman kaltaisia oireita, ihoa voi hoitaa esimerkiksi ilman reseptiä saatavalla kortisonivoiteella, viilentävällä ja rauhoittavalla lähdevesisuihkeella tai Bepanthol Lotionilla
 • Jos lääkkeet aiheuttavat voimakkaita iho-oireita eikä auringolta suojautuminen riitä, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin

Hyvää kesän jatkoa!
Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki

 

Vietätkö kesäsi matkoilla vai rauhallisesti kotona tai kesämökillä? Kesän tullen on hyvä päivittää lääkekaapin sisältö esimerkiksi pienien tapaturmien, hyönteisten pistosten, allergian ja auringonpolttamien varalta. Kun lääkekaapin tarkistus on hoidettu, kesästäkin on mukavampi nauttia rauhallisin mielin!

1. Tee tarkistus ja siivous 

Tarkista kodin (ja auton, mökin, veneen...) lääketarpeet. Ovatko tuotteet vielä käyttökelpoisia, onko viimeinen käyttöpäivämäärä mennyt jo ohi? Jos lääkkeitä on säilytetty kylmässä ja kosteassa esimerkiksi mökillä talven yli, lääkkeet kannattaa myös hävittää. Lääkejätteet voit tuoda apteekkiimme. Ohjeita lääkejätteiden lajitteluun voit lukea tästä

2. Ennaltaehkäise auringonpolttamat 

Aurinko hellii, mutta siltä kannattaa myös suojautua. Ihon palaminen nostaa ihosyöpäriskiä ja lisäksi aurinko vanhentaa ihoa. Onneksi aurinkovoiteista on nykyään saatavilla helposti levittyviä ja imeytyviä tuotteita, joten aurinkosuojatuotteen käyttö on mielekkkäämpää. Muista, että vesi ja hiekka heijastavat auringon säteilyä, ja siksi esimerkiksi veden äärellä iho voi palaa nopeammin ja tarvitaan korkeampia suojakertoimia. Aurinkovoiteen lisäksi suojautumiseen kannattaa käyttää vaatteita, hattua ja aurinkolaseja. Täältä voit lukea lisää siitä, kuinka paljon aurinkovoidetta pitää laittaa aurinkosuojan aikaansaamiseksi. Apteekkimme aurinkovoidevalikoima on laaja ja tänä kesänä löydät meiltä esimerkiksi ACO:n, Vichyn, Avènen ja Atopikin aurinkosuojatuotteita. 

3. Välty puremilta

Hyönteistenpistoja ja punkkeja voi ehkäistä hyönteiskarkotteilla, riittävällä vaatetuksella (kuten pitkälahkeisilla housuilla) ja saappailla (erityisesti jos kävelee pitkässä ruohossa tai heinikossa). Jos itikat ehtivät kuitenkin puremaan, voit hoitaa pistokohtia esimerkiksi hydrokortisonivoiteella tai muilla hyönteisten puremiin tarkoitetuilla tuotteilla kuten Suomessa valmistetulla ItchAway-geelillä . Antihistamiinitabletteja voi myös käyttää hyönteisten pistojen aiheuttamaan kutinaan. Ihon punkkitarkastus kannattaa tehdä joka ilta erityisesti jos on oleskellut ulkona. 

4. Hoida pienet tapaturmat ja liikuntavammat

Kesällä ollaan paljon ulkona ja tapaturmiltakaan ei aina voi välttyä. Lääketarpeisiin onkin hyvä varata eri kokoisia laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaine. Myös urheilu voi aiheuttaa hiertymiä ja nyrjähdyksiä. Hanki rakkoja varten rakkolaastaria ja lihaskipuihin esimerkiksi kipu- tai kylmägeeliä. Pienet nyrjähdykset ja revähdykset voit hoitaa kotona. Jos jalan päälle voi varata ja turvotus on vähäistä, nyrjähdyksistä yleensä selviää kotihoidolla – ensiapuna kolme K:ta, eli kylmä, kohoasento ja kompressio.

5. Lapsille omat lääkkeet

Kaikki itsehoitolääkkeet eivät sovi lapsille lainkaan, mutta onneksi monesta lääkkeestä on saatavilla lapsille sopiva versio. Lääkkeet annostellaan useimmiten painokilojen tai ikävuosien mukaan ja tietoa annostelusta saat lääkepakkauksista sekä pidemmästä pakkausselosteesta. Tietoa lapsille sopivista lääkkeistä saat myös aina apteekista. 

6. Muista myös lemmikit

Hoida lemmikin punkkilääkitys kuntoon ennen lomaa. Kissoille ja koirille on saatavilla esimerkiksi punkkipantoja tai valeluliuoksia punkkien ehkäisyyn. Lemmikin sisäloishäätö olisi myös hyvä tehdä kahdesti vuodessa: monet tekevät sen juhannuksena ja jouluna.

Lemmikin matkastressiin voi saada apua feromonivalmisteista. Feromonivalmisteet voivat lisäksi auttaa eläintä sopeutumaan lomakohteeseen tai vaikkapa hoitopaikkaan sukulaisten luona.

Yhteenveto lomailijan lääkekaapista 

 • laastarit, sidetarpeet ja desinfiointiaine
 • allergialääkkeet eli antihistamiini sekä silmätipat ja nenäsumute
 • hydrokortisoni auringonpolttamiin ja hyönteisten pistojen kutinaa lievittämään
 • parasetamoli tai muu tulehduskipulääke (lapsille ja aikuisille omansa)
 • kyypakkaus, joka auttaa myös ampiaisenpistoon
 • aurinkosuojavoiteita
 • ripulilääke, ummetuslääke, närästyslääke
 • käsidesi
 • matkapahoinvointilääkkeet automatkalle/veneilyyn
 • maitohappobakteerit vatsavaivoille
 • lääkehiili myrkytysten varalle
 • kuumemittari
 • punkkipihdit sekä pinsetit
 • lemmikille punkkipanta/valeluliuos

Hyvää kesää! 

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki

 

Sairaanhoitajasta apteekkityöhön

Sannalla on sekä sairaanhoitajan että proviisorin koulutus. "Sairaanhoitajaksi valmistuttuani huomasin, että lääkeasiat alkoivat kiinnostaa enemmän ja päätin, että haluan apteekkiin töihin." Sanna haki opiskelemaan farmaseutiksi ja työskenteli sen jälkeen useamman vuoden farmaseuttina. Kipinä itsensä kehittämiseen terveydenhuoltoalalla oli kuitenkin jo syttynyt: "Päätin jatkaa opiskelemaan proviisoriksi. Ala on jatkuvaa opiskelua ja itsensä kehittämistä ja tällä hetkellä opiskelen apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumisopintoja."

Koulutus ei valmenna johtajuuteen

Proviisori on apteekissa apteekkarin apu ja työntekijöiden lähiesimies. Esimiestyöhön kasvamista ei koulussa opeteta: "Esimiestyöhön olen kasvanut kokemusten kautta. Ajan myötä oppii tuntemaan myös itseään paremmin, mikä osaltaan auttaa työpaikan ongelmatilanteiden käsittelyssä."

Ihmisten ongelmien ratkaiseminen ja auttaminen ovat parasta työssäni 

Sanna kuvailee apteekkityötä näköalapaikaksi muuhun terveydenhuoltoon: "Apteekeilla on tavoitteena jakaa farmaseuttista osaamista ja olla yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa." Koska asiakkaan hoitopolku kulkee yleensä jossain vaiheessa apteekin kautta, Sannalle on tärkeää, että hän voi osaltaan olla mukana asiakkaiden lääkehoitojen opastamisessa, neuvonnassa ja terveyden edistämisessä. Sairaanhoitajan koulutuksen ansiosta Sanna kertoo oppineensa kokonaisvaltaisemman tavan ajatella: "Halu ja pyrkimys ymmärtää asiakkaan ongelmia ja vaivoja kokonaisvaltaisemmin kuin vain lääkehoidon näkökulmasta tulee varmasti hoitajataustasta. Lisäksi terveydenhuollon toiminnan ymmärtämisestä on hyötyä apteekkityössä."

Kun kysyn Sannalta, mikä hänen työssään on parasta, hänen kasvoilleen leviää hymy. "Ihmisten auttaminen, heidän ongelmiensa ratkaiseminen ja se, että saan olla tekemisissä ihmisten kanssa ovat parasta työssäni."

Kiinnostus toisia ihmisiä kohtaan ja halu ymmärtää asiakkaita ovat farmaseutin ydintyötä

Perinteisesti on ajateltu, että farmaseutin on hyvä olla tarkka ja huolellinen. Sanna mainitsee nämä ominaisuudet, mutta korostaa enemmän halua olla ihmisten kanssa ja kuuntelutaitoja. "Apteekkiala on monipuolista, on sairauden hoitamista, mutta myös terveyden edistämistä. Saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja saa olla ihmisille avuksi. Jos yhtään kokee sellaisia asioita itselleen tärkeiksi, niin farmasia voi olla itselle hyvä vaihtoehto", Sanna kertoo.

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki

 

Mitä hammaskivi on? 

Kun suun bakteerit kertyvät hampaan pinnalle, muodostuu plakkia. Mikäli plakki saa olla riittävän kauan hampaan pinnalla, syntyy hammaskiveä. Hammaskivi näkyy hampaan pinnalla kellertävänä. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa esimerkiksi syljen koostumus.

Miksi hammaskiveä kannattaa ehkäistä ja poistaa?

Hammaskivi muodostaa hampaan pinnalle karhean pinnan, johon uusien bakteerien on helpompi kiinnittyä. Hammaskivi ylläpitää siis esimerkiksi ientulehdusta ja ientulehdus puolestaan altistaa hampaan kiinnityskudossairauden eli parodontiitin puhkeamiselle. Parodontiitissa hammas voi vähitellen jopa irrota. 

Hammaskiven muodostumista voi estää pitämällä hampaiden pinnat puhtaana hammasplakista eli harjaamalla hampaat säännöllisesti ja puhdistamalla hammasvälit. Jos sinulla on voimakas taipumus hammaskiven muodostumiseen, on suositeltavaa käydä säännöllisesti suuhygienistilla hammaskiven poistossa. Jo muodostunutta hammaskiveä ei voi poistaa kotikonstein, mutta sen syntymistä voi ehkäistä. 

Miten voin ehkäistä hammaskiveä (ja muita hammasongelmia) kotikonstein? 

 • Lankaa hampaat vähintään kerran päivässä
  • Hammasvälien puhdistaminen unohtuu helposti hampaiden kotihoidossa.
  • Tiesitkö, että noin 40 % hampaiden pinta-alasta on hampaiden välissä. Jos hammasvälejä ei käy läpi, iso osa hampaista jää puhdistamatta. 
  • Plackers-hammaslankaimilla on helppo langata myös takahampaat. Lankain on monikäyttöinen, sillä siinä on myös hammastikku. Plackers Twin-hammaslankain
  • Gum hammasväliharja
 • Pese hampaat mieluiten sähköhammasharjalla kaksi kertaa päivässä ja vaihda harjapää ainakin kolmen kuukauden välein.
  • Jos ikenestä tulee verta hampaita harjatessa, puhdista vuotava alue tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys alueella vähenee, myös verenvuoto ikenistä loppuu.
  • Meridol hammastahna on erinomainen tuote silloin, kun ikenet ovat ärtyneet ja hampaisiin muodostuu helposti hammaskiveä ja plakkia. 
  • GUM ActiVital Sonic paristohammasharja (sisältää pariston) puhdistaa värinän ja ohuiden harjaksien ansiosta hampaat tehokkaammin kuin tavallinen hammasharja. 
 • Vältä napostelua ja juo aterioiden välillä vettä.
 • Käytä täysksylitolituotteita ateroiden jälkeen.
 • Lue lisää suun omahoidosta täältä.

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki

 

Mistä vatsatauti johtuu?

Vatsataudin aiheuttaa useimmiten norovirus. Koska norovirus tarttuu helposti, tauti leviää nopeasti epidemiaksi esimerkiksi kouluissa ja sairaaloissa. Tautia esiintyy eniten kevättalvella.

Norovirus tarttuu yleensä ihmiseltä toiselle tai viruksilla saastuneen juomaveden tai elintarvikkeiden välityksellä. Elintarvikkeisiin liittyviä norovirusepidemoita on yhdistetty ulkomaisiin pakastemarjoihin ja kypsentämättömänä syötäviin vihanneksiin ja kasviksiin. 

Norovirus eroaa turistiripulista ja muista bakteeriripuleista siten, että oireet alkavat äkillisesti ja oireena ei ole vain ripuli, vaan hyvin usein myös pahoinvointi, oksentelu, kuume ja kuumeen aiheuttama lihassärky. Noroviruksen aiheuttamaan vatsatautiin ei ole lääkehoitoa, vaan taudin hoidossa tärkeintä on turvata nesteen saanti.

Miten oireita voi helpottaa? Tuotteet vatsataudin hoidon tueksi:

 • Nesteytysvalmisteet tukevat elimistön nestetasapainoa erityisesti silloin, jos ei pysty taudin vuoksi syömään ja juomaan kunnolla. Mitä pienemmästä potilaasta on kyse, sitä nopeammin elimistö kuivuu. Myös iäkkäät potilaat voivat joutua hakemaan apua elimistön kuivumiseen. Elimistön kuivumista voi ehkäistä kotioloissa nesteytysvalmisteilla. 
 • Ripulilääkkeet 
  • Itsehoitolääkkeinä on saatavilla valmisteita, jotka helpottavat ripulin oireita. Kysy näistä lisää apteekistamme.
 • Maitohappobakteerit 
  • Maitohappobakteereja voi käyttää apuna suoliston toiminnan tasapainottamiseen
  • Käyttövalmis juoma, joka sisältää kaikkia päivittäin tarvittavia vitamiini- ja kivennäisaineita 
  • Tuotteen energiamäärä vastaa pientä ateriaa
  • Sopii erityisesti henkilöille, joilla on huono ruokahalu tai heille, jotka eivät sairastamisen takia pysty syömään normaalisti
 • Käsidesi
  • Käytä käsidesiä tilanteissa, joissa käsien vesipesu ei ole mahdollista 

Milloin lääkäriin?

 • Jos oireet alkavat heti ulkomaanmatkan jälkeen
 • Jos ripuli on veristä
 • Jos lapsi on väsynyt, eikä osoita kiinnostuksen merkkejä esimerkiksi leikkimiseen 
 • Jos oireet ovat rajuja 
 • Jos kuume ja ripuli jatkuvat yli kolme päivää

Miten tautia voi ehkäistä?

 • Käsienpesu saippualla ja vedellä
  • Pese kädet aina wc:ssä käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen 
  • Pese kädet ennen ruuanlaittoa ja ruokailua 
  • Käytä käsidesiä tilanteissa, joissa käsien saippuapesu ei ole mahdollista
 • Ruuanlaitto
  • Pese vihannekset ja hedelmät hyvin
  • Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat kauttaaltaan, esimerkiksi keittämällä 
 • Jos norovirus iskee, ehkäise taudin leviämistä
  • Vaihda likaantuneet vuodevaatteet ja pese ne vähintään 60 asteessa
  • Puhdista erityisen hyvin wc-pinnat, hanat, ovenkahvat ja valokatkaisijat 
  • Elintarvike- sekä terveydenhuoltoalalla työskentelevien tulisi olla poissa töistä kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen
  • Myös lasten on suositeltavaa pysyä poissa päivähoidosta ja koulusta kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen

Aiheesta lisää:
THL:n artikkeli noroviruksesta
Terveyskirjaston artikkeli ruokamyrkytyksestä

Diabeteksen hoito sairauspäivinä

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki