Vietätkö kesäsi matkoilla vai rauhallisesti kotona tai kesämökillä? Kesän tullen on hyvä päivittää lääkekaapin sisältö esimerkiksi pienien tapaturmien, hyönteisten pistosten, allergian ja auringonpolttamien varalta. Kun lääkekaapin tarkistus on hoidettu, kesästäkin on mukavampi nauttia rauhallisin mielin!

1. Tee tarkistus ja siivous 

Tarkista kodin (ja auton, mökin, veneen...) lääketarpeet. Ovatko tuotteet vielä käyttökelpoisia, onko viimeinen käyttöpäivämäärä mennyt jo ohi? Jos lääkkeitä on säilytetty kylmässä ja kosteassa esimerkiksi mökillä talven yli, lääkkeet kannattaa myös hävittää. Lääkejätteet voit tuoda apteekkiimme. Ohjeita lääkejätteiden lajitteluun voit lukea tästä

2. Ennaltaehkäise auringonpolttamat 

Aurinko hellii, mutta siltä kannattaa myös suojautua. Ihon palaminen nostaa ihosyöpäriskiä ja lisäksi aurinko vanhentaa ihoa. Onneksi aurinkovoiteista on nykyään saatavilla helposti levittyviä ja imeytyviä tuotteita, joten aurinkosuojatuotteen käyttö on mielekkkäämpää. Muista, että vesi ja hiekka heijastavat auringon säteilyä, ja siksi esimerkiksi veden äärellä iho voi palaa nopeammin ja tarvitaan korkeampia suojakertoimia. Aurinkovoiteen lisäksi suojautumiseen kannattaa käyttää vaatteita, hattua ja aurinkolaseja. Täältä voit lukea lisää siitä, kuinka paljon aurinkovoidetta pitää laittaa aurinkosuojan aikaansaamiseksi. Apteekkimme aurinkovoidevalikoima on laaja ja tänä kesänä löydät meiltä esimerkiksi ACO:n, Vichyn, Avènen ja Atopikin aurinkosuojatuotteita. 

3. Välty puremilta

Hyönteistenpistoja ja punkkeja voi ehkäistä hyönteiskarkotteilla, riittävällä vaatetuksella (kuten pitkälahkeisilla housuilla) ja saappailla (erityisesti jos kävelee pitkässä ruohossa tai heinikossa). Jos itikat ehtivät kuitenkin puremaan, voit hoitaa pistokohtia esimerkiksi hydrokortisonivoiteella tai muilla hyönteisten puremiin tarkoitetuilla tuotteilla kuten Suomessa valmistetulla ItchAway-geelillä . Antihistamiinitabletteja voi myös käyttää hyönteisten pistojen aiheuttamaan kutinaan. Ihon punkkitarkastus kannattaa tehdä joka ilta erityisesti jos on oleskellut ulkona. 

4. Hoida pienet tapaturmat ja liikuntavammat

Kesällä ollaan paljon ulkona ja tapaturmiltakaan ei aina voi välttyä. Lääketarpeisiin onkin hyvä varata eri kokoisia laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaine. Myös urheilu voi aiheuttaa hiertymiä ja nyrjähdyksiä. Hanki rakkoja varten rakkolaastaria ja lihaskipuihin esimerkiksi kipu- tai kylmägeeliä. Pienet nyrjähdykset ja revähdykset voit hoitaa kotona. Jos jalan päälle voi varata ja turvotus on vähäistä, nyrjähdyksistä yleensä selviää kotihoidolla – ensiapuna kolme K:ta, eli kylmä, kohoasento ja kompressio.

5. Lapsille omat lääkkeet

Kaikki itsehoitolääkkeet eivät sovi lapsille lainkaan, mutta onneksi monesta lääkkeestä on saatavilla lapsille sopiva versio. Lääkkeet annostellaan useimmiten painokilojen tai ikävuosien mukaan ja tietoa annostelusta saat lääkepakkauksista sekä pidemmästä pakkausselosteesta. Tietoa lapsille sopivista lääkkeistä saat myös aina apteekista. 

6. Muista myös lemmikit

Hoida lemmikin punkkilääkitys kuntoon ennen lomaa. Kissoille ja koirille on saatavilla esimerkiksi punkkipantoja tai valeluliuoksia punkkien ehkäisyyn. Lemmikin sisäloishäätö olisi myös hyvä tehdä kahdesti vuodessa: monet tekevät sen juhannuksena ja jouluna.

Lemmikin matkastressiin voi saada apua feromonivalmisteista. Feromonivalmisteet voivat lisäksi auttaa eläintä sopeutumaan lomakohteeseen tai vaikkapa hoitopaikkaan sukulaisten luona.

Yhteenveto lomailijan lääkekaapista 

  • laastarit, sidetarpeet ja desinfiointiaine
  • allergialääkkeet eli antihistamiini sekä silmätipat ja nenäsumute
  • hydrokortisoni auringonpolttamiin ja hyönteisten pistojen kutinaa lievittämään
  • parasetamoli tai muu tulehduskipulääke (lapsille ja aikuisille omansa)
  • kyypakkaus, joka auttaa myös ampiaisenpistoon
  • aurinkosuojavoiteita
  • ripulilääke, ummetuslääke, närästyslääke
  • käsidesi
  • matkapahoinvointilääkkeet automatkalle/veneilyyn
  • maitohappobakteerit vatsavaivoille
  • lääkehiili myrkytysten varalle
  • kuumemittari
  • punkkipihdit sekä pinsetit
  • lemmikille punkkipanta/valeluliuos

Hyvää kesää! 

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki