Nauti auringosta turvallisesti

Auringonpaisteesta voi iloita, kunhan muistaa suojautua oikein ja nauttia siitä kohtuudella. Auringon säteilyltä suojautumiseen on kolme keskeistä keinoa: varjo, vaatteet ja voide.

Vetäydy varjoon erityisesti keskipäivän auringon aikaan. Vuorokauden UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11-15. Varjossa oleskelu on ensisijainen ja yksinkertaisin keino suojautua auringon säteilyn aiheuttamilta haitoilta.

Suojaudu kevyillä, väljillä vaatteilla. On hyvä, jos hihat ulottuvat kyynärpäihin ja shortsit tai hame polviin.

Suosi mieluummin väljiä kuin ihonmyötäisiä vaatteita. Tummat ja värikkäät kankaat suojaavat vaaleita vaatteita paremmin. Ohut, vaalea tai kulunut vaate voi vastata vain suojakerrointa 4 tai 5.

Käytä hattua. Leveälierinen hattu suojaa kasvot, niskan ja korvat.

Suojaa silmät aurinkolaseilla. UV-säteily on haitaksi myös silmille. Säteily aiheuttaa mykiön samentumia, harmaakaihia ja silmänpohjan rappeumaa.

Valitse vähintään suojakerroin 30. Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen mukaan aurinkorasvan suojakertoimen pitää olla vähintään 30. Aurinkolomamatkoille on syytä valita tätä korkeampi suojakerroin, esimerkiksi 50. Lapsille aurinkorasvan suojakertoimen tulee olla aina yli 50. Vaalea iho vaatii korkeamman suojakertoimen kuin tumma iho.

 
  • Aurinkovoide, jossa on suojakerroin 15, suodattaa 93 prosenttia UV-B-säteilystä.
  • Aurinkovoide, jossa on suojakerroin 30, puolestaan suodattaa 96 prosenttia UV-B-säteilystä.
  • Huomaathan, että jos et laita voidetta riittävästi, voiteen teho voi heikentyä jopa puoleen! Siksi on parempi valita korkeampi suojakerroin.
  • Tarkistathan, että käyttämäsi voide suojaa sekä UVA-säteilyltä että UVB-säteilyltä.
  • Voitele alueet, joita vaatteet eivät suojaa, kuten kasvot, korvat, jalat ja kämmenselät.

On hyvä muistaa, että aurinkovoiteella ei saa pidentää auringossa oloaikaa. Suojakerroin (SPF) kertoo aurinkovoiteen kyvystä estää UVB-säteilyn aiheuttamaa ihon palamista. Voiteiden suojakertoimet perustuvat valmistajan mittauksiin suojasta, kun voidetta on levitetty paksu kerros.

Laita oikea määrä aurinkovoidetta. Laita aurinkovoidetta reilusti, enemmän kuin tavallista kosteusvoidetta. Aurinkovoidetta on levitettävä iholle riittävä määrä, sillä muuten sen lupaama suoja jää puutteelliseksi. Kasvoille sopiva määrä on noin teelusikallinen ja vartalolle noin kuusi teelusikallista.  Levitä aurinkovoide puolisen tuntia ennen ulos menoa ja lisää sitä taas puolen tunnin päästä. Aurinkovoidetta on lisättävä aina hikoilun, uimisen ja kuivaamisen jälkeen sekä muulloinkin noin parin tunnin välein. Myös ruskettunut iho tarvitsee suojavoidetta. Muistathan, että auringon säteily on tavallista voimakkaampaa vuoristossa, päiväntasaajan lähellä sekä veden, lumen ja hiekan äärellä.

Aurinkosuojakerroin kertoo, kuinka monta kertaa pidempään aurinkovoiteella voideltu iho sietää aurinkoa palamatta verrattuna suojaamattomaan ihoon. Jos kerroin on 25, tuote suojaa palamiselta 25 kertaa ihon oman suoja-ajan. Suomalaisilla tämä ihon oma suoja-aika on ihon vaaleudesta riippuen yleensä 10–30 minuuttia.

Mistä tietää, että aurinkovoide on pilaantunut?  Aurinkovoiteet säilyvät noin vuoden avaamisen jälkeen. Tuotteiden säilyvyyteen vaikuttaa myös niiden säilyttäminen kylmässä tai kuumassa. Siispä viime kesänä avattu, mökille talveksi unohtunut aurinkovoide joutaa roskiin.

Valitse sopiva aurinkovoide

Aurinkovoiteen valinta lähtee liikkeelle tarpeesta: tarvitsetko yleisvoidetta koko vartalolle vai onko tarpeen suojata erityisesti kasvot? Uudet kevyet voiteet toimivat hyvin myös urheillessa, sillä ne eivät tahmaa samalla tavalla.

Vartalolle tarkoitettuja aurinkotuotteita voi käyttää myös kasvoille. Usealla valmistajilla on myös omia aurinkotuotteita kasvoille, jotka ovat kevyempiä ja tuntuvat miellyttävämmältä kasvojen iholla. Kasvojen aurinkotuotteet ovat myös kosteuttavampia ja hoitavampia kuin vartalotuotteet.

Aurinkosuojavoiteet vartalolle

Vichy Capital Soleil SPF 30 300 ml – Kosteuttava aurinkovoide vartalolle ja kasvoille, sopii herkälle iholle

ACO SUN Spray SPF 50+ NP 175 ml - Kevyt ja nopeasti imeytyvä aurinkosuojaspray vartalolle, myös herkälle iholle.

ACO SUN Transparent Spray SPF30 hajusteeton 175 ML - Virkistävä ja viilentävä, läpinäkyvä aurinkovesispray vartalolle.

Aurinkosuojavoiteet kasvoille

Vichy Capital Soleil SPF 50 50 ml -  3 in 1 voide, auttaa vähentämään ryppyjä, tekee ihosta joustavamman ja antaa iholle hehkua

Vichy Capital Soleil UV Age aurinkosuojavoide SPF 50+ 50 ml -  Estää ryppyjä ja pigmenttimuutoksia

ACO Sun Face Fluid Mattifying SPF 30 40 ml – Mattapinnan jättävä ja kosteuttava aurinkovoide kasvoille

ACO Sun Face Cream SPF 50+  50 ml – Kosteuttava aurinkovoide kasvoille erityisen korkealla aurinkosuojalla

Aurinkosuojavoiteet urheiluun

Aurinkosuojatuotteita on tarjolla myös erilaisiin harrastuksiin. Näihin hyvä vaihtoehto voi olla fysikaalinen aurinkosuoja tai kevyt, tahraamaton aurinkovoide. Keveys ei kuitenkaan heikennä suojaa; myös näissä tuotteissa on tehokas, +50 suojakertoimen aurinkosuoja.

Avene Sun Sport fluid 50+ 100 ml – Veden ja hikoilun kestävä

Lasten aurinkosuojavoiteet

Lasten herkälle iholle tarkoitetuissa suojatuotteissa käytetään mahdollisimman vähän raaka-aineita, ja niistä puuttuvat esimerkiksi hajusteet ja väriaineet.

Sunpro lasten fysikaalinen aurinkosuojavoide SK50+ 100 ML - Vain fysikaalisen suojan sisältävä aurinkosuojavoide lapsen herkälle iholle. Haihtuva sininen sävy.

LRP Anthelios lapset SPF50+ 250 ml - Herkälle ja valoihottuma-alttiille lapsen iholle. Erittäin vedenkestävä.

Aco Sun Kids Sensitive Sun Cream SPF 30 100 ml – Lasten herkälle iholle 100% mineraalisuoja.