Tarkista kukinta-ajat

Ajantasaisen siitepölytilanteen voit tarkistaa osoitteessa http://www.norkko.fi/.

Aloita lääkitys riittävän ajoissa

Siitepölyallergian oireita ovat esimerkiksi nenän vuotaminen ja tukkoisuus, aivastelu sekä silmäoireet kuten silmien kutina ja punoitus. Allergialääkitys kannattaa aloittaa riittävän ajoissa ennen kukinta-aikaa (esimerkiksi 1-2 viikkoa aiemmin), koska kaikki allergialääkkeet eivät vaikuta täydellä teholla heti lääkityksen aloittamisen jälkeen. 

Monet siitepölyallergian oireista lievittyvät käyttämällä antihistamiinitabletteja. Jos jotkin oireet, kuten nenän tukkoisuus tai silmien kutina ja punoitus, ovat erityisen voimakkaita, kannattaa tablettihoitoon yhdistää myös nenäsuihke ja/tai silmätipat. Hoidon toteuttamisessa ja tuotteen valinnassa auttavat asiantuntevat farmaseuttimme.

Jos tarvitset allergialääkkeitä paljon, hanki ne edullisemmin reseptillä

Monista allergian hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä saa lääkärin reseptillä Kela-korvauksen tai lääkkeistä on saatavilla reseptillä isompia pakkauskokoja. Lääkkeet ovat usein samoja, joita on myynnissä myös itsehoitotuotteina. Muista, että lääkärin puoleen on muutenkin hyvä kääntyä, jos oireesi ovat erityisen voimakkaita tai jos oireet pitkittyvät. Lääkkeiden hintoja ja korvauksia voit tarkistaa lääkekorvauslaskurista.

Annostele lääkesuihkeet aina puhtaaseen nenään 

Nenäsuihkeet vaikuttavat nenän limakalvoilla paremmin, jos nenä ei ole limainen. Nenä pitää aina niistää tyhjäksi ennen lääkkeenottoa. Jos nenä on niistämisen jälkeenkin limainen, nenän limakalvojen huuhtelussa auttaa myös nenäkannu eli sarvikuono.

Käytä liitännäishoitoja

Nenäkannu

Nenäkannu puhdistaa ja kostuttaa nenän limakalvoja. Huuhtelua tehdessä hengitetään suun kautta ja pää pidetään hieman etukumarassa, jotta vesi ei valu nieluun.

Katso Allergia- ja astmaliiton tekemä video nenäkannun käytöstä tästä ja lue tästä syitä käyttää nenäkannua. 

Ihonhoitotuotteet

Herkälle ja herkästi reagoivalle, myös allergiselle iholle, löydät ihonhoitotuotteita apteekista. Esimerkiksi La Roche-Posayn Toleriane- ja Avenen Tolerance-sarjat rauhoittavat punoitusta ja kiristystä iholla. Allergisten silmäoireiden liitännäishoidoksi sopii erinomaisesti rauhoittava silmänympärysvoide, kuten Avene Soothing eye contour cream. Löydät meiltä laajan valikoiman erilaisia ihonhoitotuotteita, joista löytyy varmasti sinun tarpeisiisi sopiva tuote.

Nautitaan keväästä - ilman allergiaoireita!

Farmaseutti Johanna
Harjavallan Apteekki 

päivitetty 22.3.2019