Mitä ravintolisiä vegaani tarvitsee?

Ravintolisien tarve on yksilöllinen ja riippuu paljon siitä, miten ruokavalio on koostettu. B12-vitamiinia saa vain eläinperäisestä ruuasta, joten B12-vitamiini on tärkein vegaanin ravintolisä. D-vitamiini on toinen tärkeä vitamiini, sillä sen saanti on niukkaa kasvisruokavaliossa. Ravintolisistä löytyy nykyään myös liivatteettomia vaihtoehtoja, eli ravintolisä ei ole tehty esimerkiksi eläinperäiseen gelatiinikapseliin.

Ravintolisiä, jotka eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia:

Huomioitavaa ravintolisien ottamisessa

Vitamiinit on hyvä ottaa ruokailun yhteydessä. Esimerkiksi ruuan sisältämä rasva voi parantaa rasvaliukoisen D-vitamiinin imeytymistä. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä ja monesti C-vitamiinia onkin lisätty rautavalmisteisiin. Kalsiumia ja rautaa ei pidä ottaa samanaikaisesti, sillä kalsium heikentää raudan imeytymistä. 

Joillakin ravintolisillä on myös yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa: esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitetun lääkkeen kanssa ei saa ottaa samanaikaisesti kalsium-, rauta- tai magnesiumvalmisteita, koska ne heikentävät kilpirauhaslääkkeen imeytymistä. 

Ravintolisien yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa voit kysyä lisää apteekistamme. 

Lue lisää:

Tietoa kasvisruokavalioista
Elintarvikkeiden koostumustietopankki

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki 

Päivitetty 31.10.2019